Zelf garage kiezen en de autoverzekering

Zelf garage kiezen en de autoverzekering

Steeds meer verzekeraars maken afspraken met garages, voor het herstel van schade aan uw auto. Dat betekent dat de premie voor de polis omlaag kan. Ondertussen betekent het ook dat u niet altijd meer de vrije keuze heeft uit garages waar u terecht kunt. Komt u al jaren bij een bepaalde garage, maar heeft die geen afspraken gemaakt met uw autoverzekeraar? Dan bestaat het risico dat de kosten voor het herstel niet volledig gedekt worden. Kijk dus goed naar de vrije keuze voor een garage binnen de autoverzekering, mits u daar waarde aan hecht natuurlijk.

Afspraken met garages voor schadeherstel

Verzekeraars maken afspraken met garages voor het schadeherstel. Op die manier kunnen ze afspreken wat de maximale kosten zijn voor bepaalde reparaties. De verzekeraars nemen op die manier grotere volumes af bij één garage, waardoor de tarieven over het algemeen omlaag kunnen.

De verzekeraars hoeven minder uit te keren voor het schadeherstel aan de auto, waardoor ze aan de andere kant een lagere premie kunnen vragen. Door de vrije keuze voor een garage los te laten is de kans dus groot dat u voordeliger uit bent met de autoverzekering. Kiest u toch voor een andere garage? Dan kunt u bijvoorbeeld rekenen op 75% vergoeding van de gemaakte kosten.

Hogere premie bij vrije keuze voor een garage

Hecht u veel waarde aan de vrije keuze voor een garage, bijvoorbeeld omdat u bij u in de buurt al jaren klant bent? Houd er dan rekening mee dat verzekeraars daarvoor mogelijk een hogere premie berekenen. Op die manier innen ze voldoende premie om aan de andere kant de kosten die de garage berekent te kunnen vergoeden. Het alternatief is een verzekering zonder vrije keuze voor een garage, waarbij u de kosten die boven de maximale vergoeding uitstijgen voor eigen rekening neemt.