Zaken die premie beïnvloeden

Zaken die premie beïnvloeden

De premie voor een autoverzekering is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de trede op de bonus-malusladder, maar ook om minder voor de hand liggende zaken. De invloed van het type auto en de woonplaats kennen de meeste mensen wel, maar niet iedereen is zich bewust van de invloed van de kleur van de auto. Ook dit kan er bij verschillende verzekeraars toe leiden dat een premie hoger of lager uitvalt. Het is daarom verstandig om de verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Op die manier wordt de invloed van de verschillende zaken snel duidelijk.

Type auto en woonplaats

Tot de zaken die invloed hebben op de premie van de autoverzekering behoren bijvoorbeeld het type auto en de woonplaats. Het type en merk van de auto bepalen samen met de leeftijd de gemiddelde waarde daarvan. Die waarde gebruikt de verzekeraar om de hoogte van de premie vast te stellen. Daarnaast is de woonplaats van de bestuurder van belang, net als het aantal jaren dat iemand het rijbewijs heeft. In drukke stedelijke gebieden is het risico op een aanrijding of een ongeval groter dan in een rustig dorpje, waardoor hier gemakkelijk verschillen in kunnen ontstaan.

Kleur van de auto en accessoires

Verder kunnen accessoires op en in de auto van invloed zijn op de premie voor de autoverzekering. Die verhogen de waarde van de auto, waardoor de verzekeraar een groter kapitaal dient te verzekeren. Tegelijkertijd is er sprake van een paar minder voor de hand liggende invloeden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kleur van de auto. Een zwarte auto blijkt de meest dure keuze, terwijl de kleuren blauw, geel of groen een stuk goedkoper kunnen uitvallen. Waar dat verschil precies vandaan komt wordt niet helemaal duidelijk, maar feit is dat niet alle verzekeraars deze verschillende tarieven hanteren en dat het dus de moeite waard is om een vergelijking te maken.