Weigering voor autoverzekering

Weigering voor autoverzekering

Elke automobilist moet verplicht voor zijn of haar auto minimaal een WA autoverzekering afsluiten, dit is wettelijk bepaald. Ondanks deze verplichting is een verzekeraar niet verplicht zomaar iedereen te accepteren, zij mogen nieuwe klanten weigeren voor de autoverzekering. De reden hiervoor is doorgaans dat de verzekeraar u een te groot risico vindt, dit kan om diverse risico’s gaan.

Grote risico’s

De gemiddelde verzekeraar accepteert geen klanten met grote risico’s, maar wat zien zij nou eigenlijk als grote risico’s? Een dure auto kan bijvoorbeeld een probleem opleveren, zeker wanneer deze niet aan de beveiligingseisen voldoet. Ook jongeren met dure auto’s worden regelmatig afgewezen, dit komt mede doordat jongeren meer schades veroorzaken. Daarnaast zijn er ook persoonlijke redenen waardoor u wellicht niet geaccepteerd wordt, denk hierbij aan een strafblad, een rijontzegging en dergelijke.

Bovendien controleren verzekeraars ook of u een registratie heeft in het Centraal Informatie Systeem. Hierin staan onder andere uw schademeldingen, maar ook of u een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft gehad of wellicht een wanbetaler bent geweest. Zo zijn er nog meer zaken die gecontroleerd worden en het vinden van een nieuwe autoverzekering kunnen bemoeilijken. Alle meldingen in dit systeem worden minimaal 5 jaar bewaard en sommige zelfs acht jaar, dit gaat om de speciale meldingen.

Risicoverzekeraars

Als echt elke reguliere verzekeraar u weigert om een autoverzekering af te sluiten kunt u ervoor kiezen naar een risicoverzekeraar toe te stappen. Een bekende risicoverzekeraar is bijvoorbeeld Rialto, echter staan zij ook bekend om de ontzettend hoge premies. Zij lopen namelijk een hoog risico met hun klanten en stellen daardoor ook een hogere premie dan bij een reguliere verzekeraar. Probeer eerst alle reguliere verzekeraars, wellicht heeft u geluk en anders kunt u altijd nog uw uitweg bij een risicoverzekeraar zoeken.