Waarom autoschade zelf betalen?

Waarom autoschade zelf betalen?

Een autoschade kunt u via uw verzekeraar laten lopen, maar soms is het verstandiger om de schade zelf te betalen. Vooral als er sprake is van een kleine schade is zelf betalen vaak voordeliger. Als we het over een kleine schade hebben dan praten we over schades tot 500 euro. Misschien heeft u weleens gehoord van schadevrije jaren. Is er een jaar voorbij waarin u geen schade heeft veroorzaakt dan krijgt u een extra schadevrij jaar bij. Hoe meer schadevrije jaren u heeft des te hoger de korting op uw premie.

Verlies schadevrije jaren

Zodra u een schade veroorzaakt en u dient deze in bij uw verzekeraar verliest u 5 schadevrije jaren. Dit kan leiden tot een premiestijging. Stel dat de schade klein is (100 euro bijvoorbeeld), dan kan het interessant zijn om de schade zelf te betalen. U geeft in dat geval de schade niet door aan de verzekeraar. Het voordeel hiervan is dat u het aantal schadevrije jaren behoudt en dat uw premie niet stijgt.

Via de verzekering laten lopen

In welke gevallen is het wel beter om de schade via de autoverzekeraar te laten lopen? Onderzoek eerst hoe hoog het schadebedrag ongeveer is. Als dat helder is kunt u gaan uitzoeken met hoeveel euro uw maandelijkse premie gaat stijgen als u een schade meldt. Als dit 10 euro per maand is bijvoorbeeld bent u na een jaar 120 euro extra kwijt. Na 5 jaar liggen de totale kosten op 600 euro ongeveer. Stel dat het schadebedrag 300 euro bedraagt dan kan het dus interessant zijn om de schade zelf te betalen. Ligt het schadebedrag hoger, op 1.000 euro bijvoorbeeld, dan is het juist verstandig om de schade via uw verzekeraar te laten lopen.