WA autoverzekering

WA autoverzekering

Als u een autoverzekering gaat afsluiten heeft u doorgaans keuze uit drie verschillende soorten dekkingen, de WA autoverzekering is hier één van. WA is de afkorting van Wettelijke Aansprakelijkheid. Iedereen die in het bezit is van een voertuig dient deze minimaal WA te verzekeren.

Dekking

De schade die uitgekeerd zal worden bij een ongeval met de WA dekking is het minst uitgebreid, enkel de schade die u veroorzaakt aan andere personen en voertuigen worden uitgekeerd. Schades opgelopen aan uw eigen auto worden niet vergoed. Overigens geldt de dekking ook gewoon wanneer iemand anders uw voertuig bestuurd.

Doordat iedereen verplicht is minimaal een WA dekking af te sluiten is elke verkeersdeelnemer zeker dat zijn of haar schade vergoedt kan worden. De verzekeraar is altijd verplicht indien u schuldig bent de schade aan de tegenpartij te vergoeden. Echter zal de verzekeraar in sommige situaties de schade verhalen op de verzekeringsnemer, denk hierbij aan schade die opzettelijk veroorzaakt wordt. Bijvoorbeeld als u met alcohol of drugs op achter het stuur heeft gezeten of dat uw auto niet APK gekeurd is.

Dekking mogelijkheden

De WA dekking is de minst uitgebreide dekking doordat schades aan eigen auto niet vergoed worden. Naast de WA dekking heeft u ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een WA beperkt casco of All Risk dekking.

Bij deze vormen wordt schade aan eigen auto wel vergoed, hoe hoger de dekking hoe meer er wat betreft eventuele schades gedekt is. De WA autoverzekering is de goedkoopste autoverzekering doordat er het minste gedekt is. De premies die door verzekeraars gehanteerd worden verschillen sterk, hetzelfde geldt voor de voorwaarden. Door te vergelijken verzekerd u zich met zekerheid tegen mogelijk de laagste premie.