Vrijwaringsbewijs en autoverzekering

Vrijwaringsbewijs en autoverzekering

Als u uw auto verkoopt of laat slopen, bent u logischerwijs niet meer verplicht om wegenbelasting en een autoverzekering te betalen. Het is echter wel de bedoeling dat u kunt aantonen dat u daar niet meer toe verplicht bent. Daarom is het belangrijk om een vrijwaringsbewijs te ontvangen, nadat u op de een of andere manier afstand hebt gedaan van uw auto. Hoe komt u aan dit bewijs en wat dient u allemaal zelf nog te regelen wanneer u geen eigenaar meer bent van uw auto?

Een vrijwaringsbewijs aanvragen

Wanneer het kenteken van een auto niet meer op uw naam staat, bent u niet meer aansprakelijk voor de auto. U dient dan een vrijwaringsbewijs te krijgen. Wanneer u uw auto aan een dealer verkoopt, of wanneer u deze naar de sloop brengt, is dit makkelijk. U krijgt het vrijwaringsbewijs dan direct van de dealer of het sloopbedrijf. Wanneer u uw auto aan een particulier verkoopt, ligt dit minder eenvoudig. Degene die de auto van u koopt, dient het vrijwaringsbewijs voor u aan te vragen op het postkantoor. Het is erg belangrijk dat dit gebeurt, want zonder dit bewijs kunt u aansprakelijk worden gesteld voor schade, verzekeringen en Apk-keuringen.

Uw autoverzekering opzeggen

Houdt er rekening mee dat uw verzekeraar niet automatisch op de hoogte wordt gesteld wanneer u uw auto verkoopt of laat slopen. U moet dit dus zelf doorgeven. Hierbij komt het vrijwaringsbewijs ook van pas, want dit geeft u het recht om uw autoverzekering per direct te beëindigen. U dient dan een kopie van het bewijs naar uw verzekeringsmaatschappij te sturen.

Wacht hier niet te lang mee, want veel verzekeringsmaatschappijen zetten uw autoverzekering pas stop zodra ze het vrijwaringsbewijs hebben ontvangen. Dit gaat dus niet met terugkerende kracht, waardoor u soms toch nog langer door moet betalen.