Vrije reparatiekeuze en autoverzekering

Vrije reparatiekeuze en autoverzekering

Bent u benieuwd wat de vrije reparatiekeuze bij uw autoverzekering inhoudt? Vrije reparatiekeuze betekend dat u zelf mag kiezen waar u de auto laat repareren. Een autoverzekering zonder vrije reparatiekeuze houdt in dat de mate van vergoeding beperkt kan worden indien u voor een ander herstelbedrijf kiest.

Afspraken verzekeraars

De meeste verzekeraars maken afspraken met verschillende schade herstelbedrijven in Nederland. Reden hiervoor is dat de schades hierdoor goedkoper gerepareerd kunnen worden. De verzekeraar heeft er dan ook belang bij dat u de schade laat repareren door een schade herstelbedrijf waarmee zij goedkopere afspraken hebben gemaakt. Indien u de schade laat repareren door een ander bedrijf wordt het schadebedrag hoger en is de vergoeding vanaf hun kant ook automatisch hoger.

Indien de verzekeraar geen vrije reparatiekeuze biedt en u niet kiest voor een geselecteerde schade herstelbedrijf wordt dan ook een gedeelte aan u doorberekend. In de meeste gevallen wordt er een hoger eigen risico berekend of wordt een gedeelte van de schade niet vergoedt. Daardoor is het in dit geval ook erg onvoordelig de schade ergens anders te laten repareren.

Vrije reparatiekeuze

Indien u niet gebonden wilt zijn aan de afspraken die de verzekeraar heeft gemaakt met diverse bedrijven, maar perse een bedrijf naar eigen keuze wilt kiezen doet u er verstandig aan een autoverzekering uit te zoeken waarbij er vrije reparatiekeuze van kracht is. U mag dan zelf uw eigen herstelbedrijf kiezen zonder dat dit ten koste gaat van de vergoeding. Let echter niet alleen op de vrije reparatiekeuze, maar ook op de andere voorwaarden. Weeg premie en voorwaarden goed op elkaar af om de juiste keuze te maken, maar kijk ook wat er gebeurt in diverse situaties en of deze situaties u uiteindelijk misschien wel veel meer geld gaan kosten.