Verzekeringspremie zelfrijdende auto lager

Verzekeringspremie zelfrijdende auto lager

De zelfrijdende auto zou autoverzekeringen wel eens een stuk goedkoper kunnen maken. Dat denkt verzekeringsmakelaar Aon, die tegenover persbureau Bloomberg verklaarde dat het grote veranderingen aan ziet komen in de verzekeringsbranche. De zelfrijdende auto’s rijden een stuk veiliger dan menselijke bestuurders. Ze gebruiken tal van sensoren die geen fouten maken, omdat ze op een strakke wijze zijn geprogrammeerd. Dat moet ervoor zorgen dat er veel minder ongevallen plaatsvinden. De verzekeraars hoeven minder uit te keren, waardoor de premies omlaag kunnen. De autoverzekering zou 40% goedkoper kunnen worden, op het moment dat er veel zelfrijdende auto’s op de weg zijn die elkaar goed in de gaten kunnen houden.

Tot 40% lagere premie

De verzekeringsmakelaar denkt dat de premie van een autoverzekering in 2035 gemiddeld genomen al 20% lager ligt dan op dit moment het geval is. Dat betekent dat de verzekeraars er rekening mee dienen te houden dat de inkomsten tegen die tijd een stuk lager zijn dan nu het geval is. Daar staat tegenover dat ze minder schades uit hoeven te keren, maar het neemt niet weg dat ze hun vaste kosten zullen moeten blijven betalen. In 2050 is de technologie naar verwachting nog verder ingeburgerd, waardoor er meer zelfrijdende auto’s op de weg zijn en de premies tot 40% lager uit zouden kunnen vallen. Dat betekent dat er veel gaat veranderen in de wereld van de autoverzekeraars, waar ze zich nu alvast op voor dienen te bereiden.

Apps voor goedkopere autoverzekeringen

De huidige ontwikkelingen bewegen bovendien al in die richting. Er komen steeds meer applicaties beschikbaar die het rijgedrag meten en op basis daarvan bepalen of iemand veilig rijdt of niet. Bestuurders die volgens de verzekeraars bovengemiddeld veilig rijden krijgen in ruil daarvoor een korting op te premie. Dat betekent dat ze zich goedkoper kunnen verzekeren, door bijvoorbeeld situaties te vermijden waarin ze hard moeten remmen of scherp door een bocht moeten sturen om een aanrijding te voorkomen.