Vervangingswaarde autoverzekering

Vervangingswaarde autoverzekering

Als u onlangs een nieuwe auto heeft gekocht of u dit van plan bent, dan is het verstandig om bij de autoverzekering rekening te houden met de eventuele vervangingswaarde. Hierbij maakt het niet uit of dit nou een gloednieuwe of een tweedehandse auto betreft. Maar ook bij auto’s die al langer in uw bezit zijn is de vervangingswaarde enigszins van belang. Want dit geeft aan wat er gebeurt als uw auto total loss of gestolen raakt, want wat krijgt u dan eigenlijk uitgekeerd? Als hier geen aparte regelingen voor getroffen zijn door uw verzekeraar, dan betreft dit de dagwaarde. Echter is dit bedrag bij lange na niet voldoende om een soortgelijke auto terug te kopen. Zeker wanneer u net een auto heeft aangeschaft is dit erg vervelend en zou het op zijn minst prettig zijn dat de uitkering voldoende is om een soortgelijke auto weer te kunnen kopen.

Nieuwwaarde of aanschafwaarde regeling

De nieuwwaarde regeling en aanschafwaarderegeling hebben betrekking op auto’s die onlangs aangeschaft zijn. Bij de nieuwwaarde regeling gaat het om nieuwe auto’s, dat wil zeggen dat u de eerste eigenaar dient te zijn. Bent u in het bezit van een nieuwe auto en biedt de autoverzekeraar een nieuwwaarde regeling? Dan bent u er zeker van dat u bij total loss of diefstal een auto van dezelfde soort met dezelfde specificaties kunt terug kopen. U krijgt namelijk dat bedrag van de verzekeraar uitgekeerd, zodat u wat betreft het soort auto er niet op achteruit gaat.

De aanschafwaarderegeling daarentegen geldt voor tweedehands auto’s, waarvan u de nieuwe eigenaar bent. Ook hierbij krijgt u een uitkering waarbij een soortgelijke auto met de uitkering kunt aanschaffen.

Deze regelingen zijn dus erg aantrekkelijk bij autobezitters die een auto hebben aangeschaft. Let wel dat zon regeling niet onbeperkt houdbaar is en niet automatisch wordt aangeboden. Verzekeraars moeten deze optie echt bieden en de houdbaarheid varieert van 6 maanden tot 3 jaar. Wellicht een leuke optie om mee te nemen in een vergelijking.

Vervangingswaarde

Komt u niet in aanmerking voor een dergelijke regeling, of is de regeling niet meer van kracht? Let dan op wat de verzekeraar als vervangingswaarde aanbiedt. De dagwaarde is altijd het standaard bedrag waarvan u uit kunt gaan, maar sommige verzekeraars bieden hierbij ook een extra percentage. Dit is toch een aantrekkelijk gegeven, zodat u bij totaalschade net iets meer uitgekeerd krijgt.