Versleten autobanden en de autoverzekering

Versleten autobanden en de autoverzekering

Kunt u met versleten banden nog gebruik maken van de autoverzekering? Het is niet zo dat de verzekering stopt of ongeldig wordt, maar u dient er wel zo snel mogelijk voor te zorgen dat u nieuwe banden laat plaatsen. Indien u niet meer voldoet aan de wettelijke eisen voor de profieldiepte van de band kan een verzekeraar besluiten om een minder hoge vergoeding uit te keren op het moment dat u te maken krijgt met een ongeval.

Minimaal 1,6mm profiel

We hanteren in Nederland een minimum van 1,6mm profiel voor de banden, zowel voor als achter. Dat betekent dat u regelmatig dient te controleren of de profieldiepte van de banden nog voldoende is. Dat helpt u niet alleen te voldoen aan de wettelijke richtlijnen en die van de verzekeraars, het zorgt er daarnaast voor dat u ook bij regen veilig de weg op kunt.
Over het algemeen zitten er maatstukjes in de profielen van de banden. Zodra de slijtage die maatstukjes bereikt is de band versleten, omdat deze 1,6mm dik zijn. Komt u er zelf niet uit? Vraag iemand om mee te kijken of rijd langs een autogarage. Die kan u aangeven of u nog voldoende profiel op de banden heeft of dat die inmiddels versleten zijn en u ze dient te laten vervangen.

Lagere vergoeding bij versleten banden

Indien u met versleten banden rijdt en u een ongeval krijgt bestaat het risico dat de verzekeraar niet de volledige schade zal vergoeden. Als de verzekeraar kan aantonen dat er inderdaad sprake was van versleten banden voldeed u niet aan de wettelijke verplichtingen op dat moment, waardoor u in overtreding was. Dat betekent net als bij het rijden zonder rijbewijs of het rijden onder invloed dat de verzekeraar kan besluiten om niet (volledig) uit te keren. Het is zowel voor uw eigen veiligheid als voor de geldigheid van de autoverzekering daarom van belang dat u niet met versleten banden de weg op gaat.