Verschillen in bonus malus ladders

Verschillen in bonus malus ladders

Veel consumenten denken dat veel zaken binnen de autoverzekering bij alle verzekeraars hetzelfde zijn, als bijvoorbeeld de bonus malus ladder. Maar dit is niet het geval er zitten verschillen in de bonus malus ladders van verzekeraars, elke aanbieder hanteert zijn eigen systeem hiervoor.

Wat is de bonus malus ladder?

De bonus malus ladder is een systeem voor verzekeraars waarmee de no-claim korting bepaald wordt. Elke schadevrij jaar stijgt u 1 trede op de ladder, waardoor u ook in no-claim korting stijgt. Maar wanneer u wel schade claimt daalt u op de ladder en daalt ook de no-claim korting.

Verschillen

Elke verzekeraar hanteert zijn eigen bonus malus ladder. U begint standaard op 0, maar het eerste verschil zit hem al in de lengte van deze ladder. Maar ook zitten er verschillen in de no-claim kortingen die bij een bepaalde trede passen en tot hoe hoog deze no-claim korting op kan lopen.

Bovendien zitten er ook verschillen in de daling. Want als u schade claimt is het bekend dat u gaat zakken, maar tot in hoeverre u zakt is afhankelijk van de ladder. U verliest dus een kortingspercentage, maar ook schadevrije jaren. Maar hoe hoog deze kortingspercentages en schadevrije jaren precies zijn verschillen dus.

Vergelijken

Bij het vergelijken van autoverzekeringen zijn de voorwaarden ook erg belangrijk, de bonus malus ladder is hier een onderdeel van. Want dit kan uw premie de komende jaren flink beïnvloeden. Als u bijvoorbeeld al een hoop schadevrije jaren heeft opgebouwd is het interessant om te kijken naar een verzekeraar waar de terugval lager is dan gemiddeld. Daarentegen wanneer u weinig schadevrije jaren heeft opgebouwd is een kortere ladder weer interessant. Hierdoor duurt het doorgaans minder lang voor het opbouwen van een hogere korting.