Verkeersverzekering bij zelfrijdende auto’s

Verkeersverzekering bij zelfrijdende auto’s

Steeds vaker zien we zelfrijdende auto’s in het nieuws. Het moet de toekomst worden! Maar hoe zit het precies met de autoverzekering? Zelfrijdende auto’s zijn totaal anders dan auto’s waarin een bestuurder aanwezig is. Het zorgt dan ook voor flink wat vragen bij de verzekeraars. Inmiddels heeft het Verbond van Verzekeraars aangekondigd dat ze een onderzoek gaan uitvoeren naar de zogenaamde verkeersverzekering. Wordt dit type verzekering het nieuwe systeem?

Werking van de verkeersverzekering

In een “normale” auto is altijd een bestuurder aanwezig. Bij het ontstaan van een schade of ongeval kan de aansprakelijkheid bij de bestuurder terecht komen. In de nieuwe opzet is er geen bestuurder meer. De bestuurder wordt als het ware een inzittende van de zelfrijdende auto. De bestuurder kan namelijk niet aansprakelijk worden gesteld omdat de auto uit zichzelf rijdt. De verkeersverzekering biedt een groot voordeel. Er hoeven geen discussies meer plaats te vinden over de schuldvraag. Nu is het zo dat er soms maandenlang wordt gediscussieerd over de schuldvraag. Als de verkeersverzekering “goed” bevonden wordt moet hier een eind aan komen.

Afhandeling door eigen verzekeraar

Op het moment dat er een schade wordt gemeld vindt de afhandeling plaats door de eigen verzekeraar. Het Verbond van Verzekeraars geeft wel aan dat er maximumbedragen afgesproken moeten gaan worden. Daarnaast moeten er beperkingen opgesteld worden in de verschillende schadeposten. Als dit niet gebeurt dan wordt de verzekering onbetaalbaar namelijk. Het onderzoek dat binnenkort uitgevoerd zal gaan worden gaat na of de verkeersverzekering een haalbaar alternatief is voor de autoverzekering zoals we die in haar huidige vorm kennen. Dat dit onderzoek uitgevoerd wordt is in ieder geval een goede stap in de richting. De zelfrijdende auto is de laatste jaren steeds meer in opkomst, het zal dan ook niet lang meer duren voordat deze type auto’s in het straatbeeld verschijnen is de verwachting.