Verborgen kosten van de autoverzekering

Verborgen kosten van de autoverzekering

De autoverzekering kent een nominale premie, naast een korting op basis van eventuele schadevrije jaren. Naast die premie per maand (of per jaar) kan er op verschillende momenten sprake zijn van bijkomende kosten. We spreken ook wel over de verborgen kosten van de autoverzekering, omdat niet alle verzekeraars er altijd even goed duidelijk over zijn. Het is wat dat betreft verstandig om goed te kijken naar de kosten waar u mee te maken kunt krijgen. U voorkomt op die manier dat u voor verrassingen komt te staan op het moment dat u de afschrijving door de verzekeraar ziet.

Verlengen en wijzigen van een adres of kenteken

Benieuwd naar voorbeelden van verborgen kosten van de autoverzekering? Het gaat dan bijvoorbeeld om het verlengen van de autoverzekering. We spreken dan van prolongatiekosten, waar veel verzekeraars op voorhand niet of nauwelijks iets over vermelden.

Daarnaast kan het zijn dat u het adres wilt wijzigen of dat u een nieuw kenteken door wilt geven. In die gevallen bestaat de kans dat de verzekeraar daarvoor kosten in rekening brengt. Dat betekent in de praktijk dat u extra kosten maakt bovenop de premie die u betaalt.

Tip: controleer op voorhand of u de bijkomende kosten van de autoverzekering kunt ontdekken. U kunt dit dan meenemen in de vergelijking van verzekeraars, zodat u op de lange termijn zo voordelig mogelijk uit bent.

Administratiekosten voor de autoverzekering

Daarnaast kan er sprake zijn van administratiekosten voor de autoverzekering. Die betaalt u op het moment dat u de polis afsluit en soms zelfs wanneer er sprake is van een nieuw polisjaar. De laatste jaren kiezen minder verzekeraars hiervoor, maar met name bij oude polissen is het nog mogelijk dat er sprake is van dergelijke kosten. Het is de moeite waard om dit op voorhand goed uit te zoeken of het de verzekeraar simpelweg te vragen.