Veel kilometers en de autoverzekering

Veel kilometers en de autoverzekering

Autoverzekeraars vragen bij de aanvraag van de autoverzekering bijna altijd hoeveel kilometers u per jaar aflegt. Indien dit veel kilometers betreffen gaat u doorgaans behoorlijk meer premie betalen. Bij bijna alle autoverzekeraars is het aantal kilometers namelijk mede bepalend voor uw premie. In sommige gevallen is de premie maar liefst 6 keer hoger bij veel kilometers.

Premie afhankelijk van kilometers

Bij de meeste autoverzekeraars geldt dat de premie afhankelijk is van de kilometers. Echter zijn er ook autoverzekeraars die deze factor niet meenemen, waardoor andere factoren een grotere rol spelen bij de premiebepaling. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld KNMV verzekeringen, bij deze verzekeraar wordt er bij de premieberekening niet eens om de kilometrage gevraagd. Of u nou veel of weinig per jaar rijdt, de premie blijft hetzelfde. Echter is deze verzekeraar vaak niet aantrekkelijk voor consumenten die niet vaak autorijden. Daarnaast is het mogelijk dat veel kilometers juist beloond worden met een lagere premie, dit is onder andere bij Route Mobiel en Zelf aan de orde. Echter geldt bij de meeste autoverzekeraars in Nederland dat de premie behoorlijk hoger uitvalt bij meer kilometers.

Doordat deze factor bij elke verzekeraar anders gehanteerd wordt is vergelijken verstandig, dit geldt ook als u weinig of een gemiddeld aantal kilometers per jaar aflegt.

Juiste kilometrage doorgeven belangrijk

Als er om de kilometrage gevraagd wordt bij de aanvraag van de autoverzekering is het belangrijk dat u een juist aantal doorgeeft. Doorgaans wordt dit aangeduid in verschillende ranges, deze ranges zijn vrij groot en bevatten een paar duizend kilometers waardoor het inschatten gemakkelijker wordt. Het kan aantrekkelijk lijken om te kiezen voor een andere range zodat u wellicht minder gaat betalen, desondanks kan dit u duur komen te staan. Bij een schadeclaim bekijkt de verzekeraar mogelijk of het door u gegeven aantal klopt, wijkt dit af dan is het mogelijk dat dit ten koste gaat van de schadeclaim. Geef dus altijd het juiste aantal door en wijzig dit indien dit nodig is.