Vandalisme en autoverzekering

Vandalisme en autoverzekering

Het is vaak voor de consument niet duidelijk of vandalisme gedekt wordt binnen de autoverzekering. Of dit het geval is hangt in eerste instantie af van de gekozen dekking. Een WA autoverzekering dekt vandalisme niet, een WA beperkt casco autoverzekering in beperkte mate en een volledig casco autoverzekering wel, echter zitten hier ook addertjes onder het gras.

Soort vandalisme schade

Veel consumenten denken dat vandalisme schade standaard vergoedt wordt met de WA+ dekking, dit is niet automatisch het geval en ligt aan het soort vandalismeschade. Joyriding, brandschade en ruitschade door vandalisme valt vaak wel binnen deze dekking, maar lak krassen en lek gestoken banden doorgaans weer niet. Desondanks zijn er geen maatstaven en verschilt per verzekeraar de precieze dekking. In de polisvoorwaarden staat dit beschreven, echter blijken deze vaak ook onduidelijk te zijn op dit gebied. In principe gaat het om schade die doelbewust is toegebracht.

Wanneer het kinderen onderen de 14 jaar betreffen die de schade hebben toegebracht dan dienen de ouders aansprakelijk gesteld te worden. Dit gaat overigens niet alleen over doelbewuste schades, maar ook wanneer dit niet opzettelijk veroorzaakt is. Wanneer de schade door een ander voertuig is veroorzaakt kunt u wellicht de schade claimen bij het Waarborgfonds Motorrijtuigen, echter zijn hier wel voorwaarden aan verbonden en een eigen risico van 250 euro.

Minder schadevrije jaren

Het grote nadeel van het claimen van een vandalisme schade is dat dit ten koste gaat van uw schadevrije jaren, deze worden minder. Ondanks dat u er zelf niks aan kunt doen dat u hierin betrokken bent geraakt wordt het claimen van zon schade wel berekend op uw schadevrije jaren. Hierdoor gaat u in de volgaande jaren meer premie betalen. Daarom kunt u in sommige gevallen vandalisme schades beter zelf bekostigen, zeker wanneer dit om een relatief klein bedrag gaat.