Uitsluitingen van de autoverzekering

Uitsluitingen van de autoverzekering

Verzekeraars hebben het recht om verschillende uitsluitingen op te nemen in hun autoverzekeringen. Dat betekent dat u in bepaalde gevallen geen aanspraak kunt maken op de polis.

Let op: negeert u de uitsluitingen en gaat u toch met uw auto de weg op? Dan riskeert u royement door de verzekeraar, net als een boete van €380 door de RDW. Het is daarom verstandig om de uitsluitingen op voorhand goed door te nemen. De uitsluitingen kunnen per verzekeraar verschillen. In de meeste gevallen gebruiken ze min of meer dezelfde. U kunt dit controleren in de polisvoorwaarden. Neem ze goed door, zodat u niet voor verrassingen komt te staan op het moment dat u de weg op gaat.

Bij alcohol, drugs en geen geldig rijbewijs

Er gelden bij de meeste verzekeraars in ieder geval uitsluitingen indien u gebruik maakt van teveel alcohol of wanneer u gebruik maakt van drugs. Zodra u gaat rijden met deze verdovende middelen op kunnen zich gemakkelijk gevaarlijke situaties voordoen. Dat is niet toegestaan en u kunt daarom ook niet rekenen op dekking door de verzekeraar. Daarnaast is het belangrijk dat u gebruik maakt van een geldig rijbewijs. Is dat niet zo? Ook in dat geval kunt u helaas niet rekenen op dekking door de verzekeraar. In plaats daarvan draait u zelf op voor de kosten indien er iets zou gebeuren.

Vervoer of verhuur en wedstrijden

Verder is het bij de meeste verzekeraar bijvoorbeeld niet toegestaan om de auto in te zetten voor vervoer tegen betaling of verhuur van de auto. In die gevallen dient u gebruik te maken van de zakelijke autoverzekeringen die er beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat u de uitsluitingen goed kent.

Tenslotte sluiten de meeste verzekeraars de deelname aan wedstrijden uit van hun polis. Zodra er sprake is van een wedstrijd bent u niet verzekerd, waardoor u zelf voor de kosten van eventuele schades opdraait.