Uitkering bij total loss: dit valt te verwachten

Uitkering bij total loss: dit valt te verwachten

Een total loss situatie met de auto is nooit leuk. Het betekent het einde voor de auto, waardoor u op zoek zal moeten naar een nieuwe. We onderscheiden twee verschillende soorten total loss, op basis waarvan de verzekeraar zal besluiten om de dagwaarde van de auto uit te betalen.

Tip: sommige verzekeraars bieden een nieuwwaarderegeling of een variant daarop. Dat is de enige methode om te voorkomen dat de verzekeraar bij total loss de vergelijkbare waarde zal uitkeren. Bij uitkering van de dagwaarde vanwege total loss is het haast nooit mogelijk om daar een vergelijkbare auto voor terug te kopen. Dat betekent dat er geld bij zal moeten om een nieuw model aan te schaffen.

Twee soorten total loss

We onderscheiden twee verschillende soorten total loss. Allereerst is er de economische total loss. Hier is sprake van op het moment dat de kosten voor de reparatie samen met de restwaarde hoger uitvallen dan de dagwaarde van de auto van voor het ongeval.

Ter voorbeeld, stel dat een auto een dagwaarde had van €4.500. Indien de restwaarde €1.000 bedraagt en de garage verwacht de auto voor €4.000 te kunnen herstellen zal de verzekeraar slechts het verschil tussen de restwaarde en de reparatiekosten vergoeden (€3.500). Door de auto te laten opkopen komt de laatste €1.000 beschikbaar en bedraagt de totale uitkering bij economisch total loss €4.500. Daarnaast kan een auto ook technisch total loss worden verklaard. Dat betekent dat het niet meer mogelijk is om de auto te herstellen.

De verzekeraar zal de dagwaarde van voor het ongeval uitkeren. In enkele gevallen wordt er een bepaald percentage bovenop de dagwaarde uitgekeerd, dit kan interessant zijn doordat u dan dichter bij de vergelijkbare waarde komt.

Dagwaarde van voor het ongeval

De verzekeraar gaat voor het bepalen van de dagwaarde uit van de situatie van voor het ongeval. Dat neemt echter niet weg dat een dagwaarde vaak lager uitvalt dan wat veel mensen denken. Bereken regelmatig de dagwaarde van de auto, om op dat gebied in ieder geval niet voor verrassingen te komen te staan.