Te water raken en de dekking

Te water raken en de dekking

Auto te water geraakt of benieuwd wat er in dat geval zou gebeuren met betrekking tot de autoverzekering? De dekking bestaat uit twee verschillende elementen. Voor de inzittenden in de auto en voor de auto zelf. In de meeste gevallen zal een auto te water total-loss worden verklaard. Economisch, maar ook technisch. Het betekent in de beide gevallen dat de auto niet meer gerepareerd kan worden. Indien er sprake is van een dekking voor de inzittenden is het ook mogelijk om daar gebruik van te maken. Op basis van een schadeverzekering inzittenden of een ongevallenverzekering inzittenden. De manier waarop die extra dekkingen uitkeren verschilt, dus kijk daar kritisch naar.

Dekking voor de auto: total-loss

De auto wordt over het algemeen total-loss verklaard. Dat betekent dat de verzekeraar de dagwaarde van de auto uit zal keren, afhankelijk van de dekkingsvorm. Wanneer u zelf aansprakelijk bent wordt er alleen uitgekeerd wanneer er sprake is van een Allrisk autoverzekering. Als er sprake is van een nieuwwaarderegeling of een regeling voor een gelijkwaardige auto, dan krijgt u meer dan de dagwaarde uitgekeerd, waardoor het mogelijk is om daar weer een nieuwe auto van te kopen.

In alle andere gevallen is het risico groot dat er geld bij moet om een nieuwe auto te kunnen kopen. Te water raken met de auto is daardoor een heftige ervaring. Die ook financieel grote gevolgen kan hebben, ondanks de dekking door de autoverzekering.

Dekking voor inzittenden

En wilt u gebruik maken van de autoverzekering voor schade die de inzittenden oplopen? Dat kan alleen als er sprake is van een schadeverzekering inzittenden of een ongevallenverzekering inzittenden. De dekking van de beide aanvullende polissen verschilt. De tweede zal een vast bedrag uitkeren, bij overlijden of blijvende invaliditeit. De eerste zal een bedrag uitkeren, op basis van de daadwerkelijk geleden schade. Bij een auto te water is het belangrijk om contact op te nemen met de autoverzekering, zodra de bestuurder en alle passagiers in veiligheid zijn natuurlijk.