Taxatiewaarde voor de autoverzekering doorgeven

Taxatiewaarde voor de autoverzekering doorgeven

Wilt u de taxatiewaarde van een auto doorgeven, bijvoorbeeld wanneer u een oldtimer of een youngtimer wilt verzekeren? Is er sprake van een total-loss situatie of hangt het erom en is daarom de dagwaarde van belang? In die gevallen is het van belang om gebruik te maken van de taxatiewaarde van een auto. Het is de waarde van de auto op een specifiek moment. De taxatiewaarde dient te worden vastgesteld door een onafhankelijke expert. Dit is de taxateur, die aangeeft wat de auto op dat moment waard is.

Taxatie voor een oldtimer of youngtimer

De taxatiewaarde is voor de autoverzekering onder andere van belang op het moment dat u een polis voor een oldtimer of een youngtimer wilt afsluiten. Een verzekeraar zal u over het algemeen niet zomaar een Beperkt of Volledig Casco dekking verstrekken voor dergelijke auto’s. Er zijn uitzonderingen beschikbaar, maar in de meeste gevallen is het van belang om zo snel mogelijk voor de taxatiewaarde te zorgen. Door die vast te laten stellen is het mogelijk om de polis aan te vragen, de auto te verzekeren en daar vervolgens de weg mee op te gaan.

Dagwaarde bepalen met een taxatie

Daarnaast is het mogelijk om door middel van een taxatie de dagwaarde van een auto te bepalen. Die is vooral van belang op het moment dat een auto total-loss dreigt te zijn, in economische zin. De taxatie kan dan bepalen of het economisch nog mogelijk is om de auto te herstellen. Is dat niet langer het geval? Dan zal de verzekeraar op basis van een taxatie de dagwaarde van de auto uitkeren. De taxatiewaarde van een auto kan wat dat betreft op verschillende momenten van belang zijn met betrekking tot de autoverzekering.