Schadevrije jaren

Schadevrije jaren

De premie van een autoverzekering wordt onder andere vastgesteld op de door uw opgebouwde schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe lager de premie wordt. U wordt als het ware beloond met een premiekorting, oftewel de no-claim korting.

Schadevrije jaren opbouwen

Het is vaak lastig te bepalen hoeveel schadevrije jaren u precies opgebouwd heeft. Schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat u zonder schade heeft gereden. Echter is het alleen mogelijk schadevrije jaren op te bouwen op het moment dat de autoverzekering op uw naam staat. Rijd u in een auto van een ander dan draagt u wel bij aan eventuele opgebouwde schadevrije jaren, maar deze mag u deze niet optellen. Heeft u gereden in een leaseauto of een auto van de zaak, dan heeft u een verklaring nodig voor het aantonen van de opgebouwde schadevrije jaren.

Elk verzekeringsjaar waarin u geen schade claimt bouwt u 1 jaar op. Claimt u wel schade dan gaat u vier of meer jaren achteruit. Het is dus ook mogelijk dat u een negatief aantal schadevrije jaren heeft. U kunt bij uw verzekeraar nagaan hoeveel jaren u al heeft opgebouwd.

Geldigheidsduur

Helaas zijn de opgebouwde schadevrij jaren niet onbeperkt geldig. Op het moment dat uw autoverzekering opgezegd word blijven ze nog maar een jaar geldig. Op het moment dat u geen nieuwe autoverzekering afsluit binnen dat jaar verliest u alle opgebouwde jaren. Het is ook mogelijk een autoverzekering tijdelijk te stopzetten, oftewel opschorten. Het voordeel hiervan is dat de opgebouwde jaren drie jaar geldig blijven.

Tweede auto

Helaas is het niet altijd mogelijk de opgebouwde schadevrije jaren mee te nemen bij aankoop van een tweede auto. Veel verzekeraars bieden wel een tweede autoregeling, ook wel gezinsregeling genoemd. Bied een autoverzekeraar een tweede autoregeling dan kunt u ook met de tweede auto gebruik maken van de opgebouwde no-claimkorting.