Schadevrije jaren verdelen na scheiding

Schadevrije jaren verdelen na scheiding

De schadevrije jaren verdelen na een scheiding? Indien u samen gebruik maakt van een auto bouwt de eigenaar daarvan schadevrije jaren op, voor alle jaren waarin jullie geen schadeclaim indienen bij de verzekeraar.

Houd er rekening mee dat het slechts mogelijk is om schadevrije jaren op te bouwen op één naam, namelijk die van de eigenaar van de auto. Op papier is slechts één van beiden eigenaar van de auto, waardoor dit de persoon is die de schadevrije jaren zal opbouwen. Het is mogelijk om daar op voorhand wat over op te nemen in de huwelijkse voorwaarden, zodat het bij een eventuele scheiding mogelijk is om de schadevrije jaren te verdelen.

Auto en verzekering op de juiste naam zetten

Het is bij een eventuele scheiding van belang om zowel de auto als de verzekering op de juiste naam te zetten, nog voordat het van belang is om na te denken over de schadevrije jaren. Blijft de auto van u of gaat die over op uw partner? Vraag bij de RDW de eigendomsgegevens op en vraag bij de verzekeraar na op wiens naam de polis staat. Zorg ervoor dat deze gegevens in orde komen, om daarna de schadevrije jaren die er zijn opgebouwd samen te kunnen verdelen.

Schadevrije jaren behouden of overdragen

Hebben jullie samen 18 schadevrije jaren opgebouwd tijdens het huwelijk en besluiten jullie nu uit elkaar te gaan? Dan krijgt de eigenaar van de auto automatisch alle schadevrije jaren. Het is mogelijk om daar (gedeeltelijk) afstand van te doen. Het is door middel van een afstandsverklaring mogelijk om bijvoorbeeld 9 schadevrije jaren aan uw ex-partner af te staan, zodat hij of zij niet op 0 hoeft te beginnen. Het is verstandig om contact op te nemen met de verzekeraar, die goed kan aangeven hoe het mogelijk is om na een scheiding de schadevrije jaren die jullie hebben opgebouwd te verdelen.