Schadesturing en de autoverzekering

Schadesturing en de autoverzekering

Schadesturing binnen de autoverzekering neemt steeds verder toe. Dat betekent dat verzekeraars afspraken maken met garages, waardoor u min of meer verplicht bent om daar een reparatie uit te laten voeren.

U heeft aan de andere kant de vrijheid om een andere garage te kiezen. De kans is dan echter groot dat u een deel van de kosten zelf dient te betalen. Bij het laatste onderzoek bleek dat er in 88% van de reparaties sprake is van schadesturing. Tijdens het vorige onderzoek was dat nog 74%, waardoor er sprake is van een duidelijke toename. Dat betekent afgenomen vrijheid voor verzekerden.

Afspraken met garages

De verzekeraars maken afspraken met de garages, bijvoorbeeld over de tarieven voor een reparatie en de werkwijze die er gevolgd moet worden. De verzekeraars maken grote deals met de garages en kunnen op die manier scherpe prijzen overeen komen. Dat betekent dat verzekerden haast niet anders kunnen dan naar een bepaalde garage. Ondertussen komt ook de garage onder druk te staan. Zij raken afhankelijk van de afspraken met de verzekeraars. Dit leidt ertoe dat de tarieven afnemen, waardoor garages zoeken naar mogelijkheden om te besparen op de kosten. Dit komt de kwaliteit van reparaties uiteindelijk niet ten goede.

Minder vrijheid bij reparatiekeuze

Consumenten merken dit heel direct aan een beperking van hun vrijheid bij de reparatiekeuze. Steeds vaker hebben zij niet zomaar de mogelijkheid om een garage in de buurt uit te zoeken. In plaats daarvan zijn ze gebonden aan de garage waarmee de verzekeraar afspraken heeft gemaakt.

De schadesturing zit de normale marktwerking van de garages op die manier in de weg, waardoor onder andere de tarieven afnemen. Dat lijkt gunstig, maar zit ook de kwaliteit in de weg. Op die manier hebben zowel de garages als de verzekerden last van het feit dat de verzekeraars meer aansturen op schadesturing.