Schadeformulier en autoverzekering

Schadeformulier en autoverzekering

Een WA verzekering is verplicht voor iedereen die een motorrijtuig bestuurt. Als u schade toebrengt aan andere personen of voertuigen wordt dit vergoed. Om zelf ook verzekerd te zijn tegen schade door eigen schuld sluit u een All Risk autoverzekering af. Wanneer u betrokken raakt bij een auto ongeluk is het verstandig om een schadeformulier te ondertekenen.

Redenen voor een schadeformulier

Een aanrijding met een ander voertuig, een fiets of voetganger kan behoorlijk wat schade veroorzaken aan uw auto. Voor beide partijen is het een vervelende situatie. Onder bepaalde omstandigheden heeft u een schadeformulier nodig. Uw rijverzekering vergoedt daarna hopelijk een groot deel van de schade. De eerste situatie is wanneer u in botsing komt met een persoon, object of dier. De andere persoon of de eigenaar van het dier of object moet ook in staat zijn het schadeformulier te ondertekenen. Ten tweede kunt u een schadeformulier indienen wanneer een onbekend persoon of dier van een onbekende eigenaar schade heeft toegebracht aan uw auto. Er is geen schadeformulier nodig wanneer bepaalde weersomstandigheden schade hebben toegebracht aan uw auto. Denk bijvoorbeeld aan hagel, storm of regen. Ook in het geval van ruitschade, inbraak, joyriding en een aanrijding met bijvoorbeeld een hekwerk of vangrail hoeft u niets in te vullen.

Schadeformulier invullen

Meestal kunt u direct na de aanrijding het schadeformulier invullen. Maar ook achteraf is dit mogelijk bij verschillende verzekeraars. Zij vergemakkelijken tegenwoordig het invullen voor u door middel van een digitaal formulier. Het is verstandig om direct na het ongeval het schadeformulier in te vullen. Zo krijgt de verzekeraar een helder beeld, omdat u zich de gebeurtenis nog helder voor ogen heeft. De achterkant van het formulier kunt u prima op een rustige plek en op een minder stressvol moment invullen.

Beeld van de schade

Op het schadeformulier dient u een goed beeld te schetsen van het ongeluk en de opgelopen schade. Het is belangrijk dat u hier duidelijk in bent. Geef middels een proeftekening onder andere aan wat de positie van de voertuigen was op het moment van de botsing. Andere belangrijke onderdelen zijn onder andere de datum en tijd van de aanrijding, het aantal gewonden en de materiële schade. Ook eventuele getuigen zijn belangrijk. Personen die het ongeval hebben gezien, kunnen meestal een goed beeld geven van wat er is gebeurd.