Schade stilstaande auto en de verzekering

Schade stilstaande auto en de verzekering

Heeft u schade aan een stilstaand voertuig, bijvoorbeeld omdat de auto geparkeerd stond? Of u dan zomaar gebruik kunt maken van de verzekering hangt af van een paar verschillende zaken.

Allereerst dient de verzekering schade aan uw eigen voertuig te dekken. Dat betekent dat u hier met een WA-autoverzekering helaas geen beroep op kunt doen. Vervolgens is het van belang om vast te stellen dat de schade veroorzaakt is door een ander motorvoertuig.
Tip: is de schade ontstaan door een niet-motorvoertuig zoals een fiets? Dan is er sprake van vandalisme, waardoor u een Allrisk-dekking nodig heeft.

Tegen de geparkeerde auto aangereden

Zodra er iemand tegen uw geparkeerde auto is aangereden is het belangrijk om foto’s te maken van beide motorvoertuigen. Noteer het kenteken, net als de datum en het tijdstip. Vul samen met de dader een schadeformulier in en vraag eventuele getuigen om hun contactgegevens om ze later te benaderen. Stuur het schadeformulier daarna op naar de verzekeraar. Deze procedure kunt u gebruiken op het moment dat de dader bekend is. Indien het niet duidelijk is wie er tegen uw auto is aangereden kunt u in ieder geval proberen om getuigen te vinden, die misschien iets gezien hebben.

Schade stilstaande auto met onbekende dader

Ontstaat er schade aan uw stilstaande auto met een onbekende dader? Dat is lastig, omdat u de schade dan niet zomaar op iemand kunt verhalen. U kunt proberen getuigen te vinden of bewakingsbeelden op te vragen. Bovendien is het belangrijk om vast te stellen dat het een ander motorvoertuig was dat de schade veroorzaakte, bijvoorbeeld vanwege een andere kleur lak op uw auto.
U kunt gebruik maken van het Waarborgfonds Motorverkeer, al heeft u daar wel minimaal 2 getuigen voor nodig. Bovendien moet u aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om (zonder succes) vast te stellen wie er verantwoordelijk is voor de schade.