Schade repareren en autoverzekering

Schade repareren en autoverzekering

Zodra u schade aan uw auto oploopt wilt u deze ongetwijfeld zo snel mogelijk laten repareren. Toch zijn er een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden met betrekking tot de autoverzekering. Zo zijn er bepaalde vragen die u zich beter eerst kunt afstellen alvorens u overgaat tot het laten repareren van de schade en nog belangrijker het claimen. Bijvoorbeeld heeft u een eigen risico, wat doet het met de schadevrije jaren van uw autoverzekering en heeft u wel een vrije reparatiekeuze?

Eigen risico en vrije reparatiekeuze

Als u een reparatie wilt claimen dan kan het voorkomen dat u een gedeelte hiervan zelf moet betalen, dit wordt het eigen risico genoemd. De vraag is dan ook of het verstandig is om te claimen gezien u toch een gedeelte misschien zelf moet betalen, wij adviseren dan ook dit eerst goed uit te zoeken. Daarnaast dient u te kijken of u vrije reparatiekeuze heeft, dit is een term binnen de autoverzekering en houdt simpelweg in dat u vrij bent om zelf te bepalen waar u de schade laat repareren, zonder dat dit invloed heeft op het uitkeren van de schade.

De meeste autoverzekeraars hebben namelijk met diverse autoherstelbedrijven afspraken gemaakt en zij hebben er dan ook belang bij dat u hier langs gaat en niet kiest voor uw eigen autoherstelbedrijf. Hierdoor kunnen er beperkende voorwaarden gelden als bijvoorbeeld dat er alleen het eigen risico geldt wanneer u voor een bedrijf kiest waar geen afspraken mee gemaakt zijn. In dit geval heeft u er ook belang bij dat u op het juiste herstelbedrijf afstapt, dus ook dit is een punt waarvan wij adviseren van te voren goed naar te kijken.

Schadevrije jaren

Als laatst adviseren wij u goed te kijken naar de gevolgen in schadevrije jaren, claimen heeft hier namelijk invloed op. Hierdoor gaat u maandelijkse premie voor de aankomende jaren waarschijnlijk behoorlijk omhoog. En hierdoor adviseren wij u ook eerst goed naar dit punt te kijken voordat u een schade repareert, maar voornamelijk claimt. De vraag is dan ook is het verstandig te claimen, of kunt u liever zelf betalen, of is de schade niet belangrijk wat betreft verkeersveiligheid en laat u het zoals het is?