Schade leenauto: wat dekt de autoverzekering?

Schade leenauto: wat dekt de autoverzekering?

Wanneer de eigen auto bij de garage staat voor een APK of ander onderhoud is het prettig om een leenauto mee te kunnen nemen. Wie is er echter verantwoordelijk voor schade die daar mogelijk mee ontstaat tijdens een aanrijding of als u een paaltje raakt? Dit hangt af van de wijze waarop de auto van de garage is verzekerd en welke polis u zelf heeft voor uw eigen auto. In de meeste gevallen zal de garage zelf zorgen voor een goede verzekering van de auto. Bij schade aan de leenauto zal die autoverzekering dan de benodigde dekking bieden. Is er slechts sprake van een WA-dekking voor de geleende auto? Dan kan uw eigen (all-risk) polis uitkomst bieden.

Verzekering van de leenauto

Het is verstandig om in eerste instantie te kijken naar de verzekering van de leenauto. De garage zal de auto minimaal WA moeten verzekeren om de weg op te mogen. Vooral wanneer er sprake is van nieuwere leenauto’s bestaat de kans dat die WA Beperkt Casco of zelfs WA Allrisk verzekerd zijn. In dat geval hoeft u zich geen zorgen te maken, het is de autoverzekering van de garage die dan uitkomst zal bieden bij autoschade.

Dekking voor een vervangend voertuig

Blijkt er inderdaad sprake van een WA autoverzekering? Indien u zelf een WA Allrisk dekking heeft kunt u die mogelijk gebruiken voor het vervangend vervoer. De leenauto van de garage geldt als vervangend vervoer. U kunt binnen de polisvoorwaarden van uw autoverzekering nagaan of daar ook dekking voor bestaat. Veel verzekeraars bieden die dekking zowel voor uw eigen voertuig als voor eventueel vervangend vervoer, waardoor u in dat geval gewoon een beroep kunt doen op uw eigen polis. Er bestaan wat dat betreft verschillende mogelijkheden om de schade aan een leenauto bij een autoverzekeraar te claimen.