Schade door het niet krabben van de autoruiten

Schade door het niet krabben van de autoruiten

Het is in Nederland verplicht om de autoruiten te krabben, als die bevroren zijn. Met bevroren ruiten is het niet toegestaan om de openbare weg op te gaan, de ruiten dienen goed schoon te zijn en daarmee voor voldoende zicht te zorgen.

Gaat u de weg op zonder de autoruiten (allemaal) schoon te krabben? U loopt daarmee een groter risico dan nodig is, waardoor u aansprakelijk kan worden gehouden voor eventuele schade. Dat geldt zelfs wanneer u de autoruiten wel gekrabd heeft, maar die nog beslagen zijn als het gevolg van de grote temperatuurverschillen.

Aansprakelijkheid bij schade

Indien u een ongeval veroorzaakt als het gevolg van het slechte zicht, bijvoorbeeld omdat u de autoruiten niet goed gekrabd heeft kan de verzekeraar u daarvoor aansprakelijk stellen. Dat betekent in de praktijk dat de verzekeraar kan besluiten om de kosten niet te dekken of die slechts gedeeltelijk te dekken. De bewijslast ligt bij de verzekeraar, maar die zal proberen eventuele getuigen in te zetten. Indien blijkt dat de autoruiten inderdaad niet goed schoon waren kan dat leiden tot flinke kosten aan uw kant, omdat de verzekeraar de kosten mogelijk niet zal vergoeden.

Boete door de politie

Houd er tevens rekening mee dat het niet is toegestaan om de weg op te gaan als de autoruiten niet goed gekrabd zijn. De politie kan u een boete geven ter hoogte van €360, vanwege het slechte zicht waarmee u toch de weg op bent gegaan.

Het is daarom van belang om zowel de verschillende autoruiten als bijvoorbeeld de buitenspiegels goed schoon te maken. Het draagt bij aan de veiligheid in het verkeer, voorkomt eventuele aansprakelijkheid bij een ongeval en kan u tevens helpen om een boete door de politie te voorkomen.