Royementsverklaring

Royementsverklaring

De royementsverklaring en de autoverzekering waren jarenlang sterk met elkaar verbonden. Dat zijn ze nog steeds voor oudere polissen, al is er een modern alternatief voor in de plaats gekomen. De verklaring was jarenlang benodigd om over te stappen naar een nieuwe autoverzekeraar. Als verzekerde diende u dan een royementsverklaring aan te vragen bij de oude verzekeraar. Met die verklaring kon u aantonen hoeveel schadevrije jaren u had opgebouwd en dat u niet eerder problemen met de verzekeraar had gehad. De nieuwe verzekeraar controleerde de gegevens en nam de schadevrije jaren dan over het algemeen over. Vandaag de dag maken we daarvoor gebruik van Roy-Data in plaats van de royementsverklaring, al is de werking in principe nog hetzelfde.

Schadevrije jaren voor de nieuwe verzekeraar

Er zijn verschillende zaken van invloed op de premie voor een autoverzekering, waaronder het aantal schadevrije jaren. Ieder jaar vrij van schade leidt tot een grotere korting op de nominale premie. Op die manier wordt de autoverzekering snel goedkoper. Bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar is het daarom prettig om de schadevrije jaren mee te kunnen nemen. Dat kon voorheen door de royementsverklaring aan te vragen en te overhandigen. Vandaag de dag kunnen de verzekeraars gebruik maken van een centraal systeem waar de belangrijke gegevens in staan.

Roy-Data systeem

We maken nu geen gebruik meer van de royementsverklaring, maar van Roy-Data. De verzekeraars plaatsen daarin de gegevens over het aantal schadevrije jaren en de verdere historie met betrekking tot het betaalgedrag en eventuele andere opvallende zaken. Dat betekent dat het niet meer nodig is om de royementsverklaring aan te vragen om over te kunnen stappen van verzekeraar.

Bij sommige oude polissen is er nog een royementsverklaring beschikbaar. Vraag de verzekeraar hiernaar op het moment dat u wilt overstappen. Op die manier is altijd goed duidelijk hoeveel schadevrije jaren u heeft, zodat dit de juiste korting oplevert bij de nieuwe polis.