Royement autoverzekering

Royement autoverzekering

De term royement autoverzekering wordt vaak voor verschillende zaken gebruikt, hierdoor bestaat er bij veel consumenten onduidelijkheid over wat de term nou precies inhoudt. In principe houdt de term royeren simpelweg beëindigen in. Het beëindigen van een autoverzekering kan omdat u deze zelf heeft opgezegd, maar ook wanneer de verzekeraar uw autoverzekering heeft stopgezet omdat u bijvoorbeeld de premie niet betaald heeft.

Royement als gevolg van wanbetaling

Indien u niet de premie voor uw autoverzekering betaald ontvangt u een herinnering. Wanneer betaling uit blijft, mag de verzekeraar de dekking schorsen na 30 dagen. Indien u na vijftig dagen of meer nog steeds niet betaald heeft mag de verzekeraar de autoverzekering royeren, u bent dan dut niet meer verzekerd. Uiteraard dient u nog wel gewoon de achterstallige premie te betalen.

Tevens loopt u hierdoor wel het risico dat de wanbetaling geregistreerd wordt in de landelijke database. Een registratie hierin blijft voor acht jaar staan en geeft moeilijkheden bij het vinden van een eventuele nieuwe verzekeraar. Hierdoor loopt u het risico dat u de premie bij een nieuwe verzekeraar voor een heel jaar vooruit moet betalen of dat het niet lukt bij een reguliere verzekeraar. Hierdoor bent u gebonden aan ‘speciale’ verzekeraars als Rialto verzekeringen. Echter vragen zij wel een veel hogere premie als reguliere verzekeraars.

Zelf opzeggen

Ook wanneer u zelf de autoverzekering opzegt spreken we van een royement autoverzekering, u ontvangt dan ook een royementsverklaring. In deze verklaring staat dat de autoverzekering beëindigd is voor het betreffende voertuig. U dient er echter wel rekening mee te houden dat de autoverzekering niet altijd zomaar opgezegd kan worden. Indien het contract verlopen is bent u vrij om op te zeggen. Indien dit niet het geval is kunt u alleen de autoverzekering stopzetten bij totaalschade, verkoop van de auto of wanneer de verzekeraar de premie en/of voorwaarden wijzigt in het nadeel van u.