Privé of zakelijke autoverzekering

Privé of zakelijke autoverzekering

Sluit u een privé autoverzekering of een zakelijke autoverzekering af? Hoe gaat de verzekeraar hiermee om en bent u verzekerd als u zakelijke kilometers maakt op het moment dat u daar zakelijk mee rijdt? U dient er rekening mee te houden dat het ‘zakelijk’ gebruik voor de autoverzekering wat anders is dan het zakelijk gebruik zoals de Belastingdienst dat bijvoorbeeld ziet. Voorbeeld stel dat u als zelfstandig ondernemer gebruik maakt van een eigen auto, om klanten te bezoeken. Dit zijn zakelijke kosten voor de Belastingdienst, maar de autoverzekering mag gewoon privé op naam staan. Zakelijk gebruik zou bijvoorbeeld betrekking hebben op het gebruik als taxi of lesauto.

Privégebruik van de auto

De meeste ritten die we maken in onze auto behoren tot het privégebruik hiervan. Rijdt u bijvoorbeeld heen en weer tussen uw woning en uw werk? Dan zijn dat geen zakelijke kilometers, met het oog op de verzekering. Zelfs wanneer u de auto een enkele keer zakelijk gebruikt is dat geen enkel probleem. U dient het echter aannemelijk te kunnen maken dat u de auto vooral privé gebruikt en dat u er geen commerciële activiteiten mee ontplooit.

Zakelijk gebruik van de auto

Dit laatste doet u bijvoorbeeld wel op het moment dat u de auto gebruikt als lesauto. In dat geval is de kans groot dat u veel meer kilometers maakt, waardoor ook de kans op een aanrijding groter wordt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de auto als taxi. Het is daarom in de beide gevallen van belang om een zakelijke autoverzekering af te sluiten.

Ook als u andere vormen van betaald personen- of goederenvervoer uitvaart, of wanneer u bijvoorbeeld als koerier werkt gaat dit om zakelijk gebruik. In al deze gevallen is het niet toegestaan om gebruik te maken van een privé autoverzekering voor uw auto.