Personenvervoer en autoverzekering

Personenvervoer en autoverzekering

Bijna elke autobezitter neemt wel eens iemand mee in zijn of haar auto. In principe is de auto gewoon verzekerd, ook wanneer u andere personen in uw auto mee vervoerd. Daarnaast zijn de inzittenden in principe ook verzekerd, maar u kunt zich hiervoor aanvullend verzekeren met een inzittendenverzekering.

Privé of zakelijke rit?

Als u andere personen in uw voertuig meeneemt en dit gewoon een privé rit betreft bent u gewoon verzekerd. Echter is dit niet het geval wanneer u een zakelijke rit rijdt. Denk hierbij aan een taxi, deze kan niet onder de reguliere autoverzekering verzekerd worden maar dient een zakelijke polis af te sluiten. Ook wanneer u simpelweg betaald wordt voor de rit bent u niet verzekerd, houdt hier dan ook goed rekening mee.

Hedendaags zijn er diverse initiatieven waarbij u een bepaalde rit kunt aanbieden. Hierbij kunt u denken aan simpelweg bijverdienen, maar ook omdat u toch al een bepaalde kant opgaat en iemand anders tegen betaling mee vervoerd. Houdt er dus goed rekening mee dat uw autoverzekeraar in deze situaties kan weigeren uit te keren bij schade. Indien u van plan bent dit te gaan doen adviseren wij u eerst contact op te nemen met uw verzekeraar.

Inzittendenverzekering

De personen die in uw auto zitten zijn in principe automatisch meeverzekerd op de WA dekking. De inzittenden kunnen namelijk ook schade oplopen, denk hierbij aan letselschade, inkomstenverlies, schade aan hun persoonlijke spullen etc. Binnen de WA dekking zijn deze zaken tot op een bepaalde hoogte gedekt. Echter duurt het vaak ellende lang voordat er een uitkering plaatsvind, terwijl het kan voorkomen dat een passagier juist een snelle uitkering nodig heeft. Bovendien is er geen dekking binnen de WA voor de bestuurder, hierdoor is het ook verstandig om naar de inzittendenverzekering te kijken en omdat u dan kunt rekenen op een snellere uitkering voor uw passagiers.