Pas op met auto’s op afbetaling

Pas op met auto’s op afbetaling

Soms is het slim om een auto op afbetaling aan te schaffen. U betaalt de auto in dat geval niet direct, maar in termijnen af. Dat kan vooral handig zijn als u niet in een keer over het gehele aankoopbedrag kunt beschikken. Het komt voor, dat er bij een auto op afbetaling ook een verzekering moet worden afgesloten. Meestal is het af te raden om in die gevallen een auto op afbetaling te kopen.

Nadelen van een auto op afbetaling

Waarom zou u geen auto op afbetaling kopen met daarbij een verplichte autoverzekering? Omdat u in de meeste gevallen een veel te dure autoverzekering af moet sluiten. Zo kunt u zomaar een relatief dure allrisk verzekering bij de auto krijgen, terwijl u een relatief goedkope auto heeft. In dat geval hoeft u de auto niet in een keer te betalen, maar heeft u wel onnodig hoge maandlasten.

Maandelijkse kosten

Het is bij dit soort regelingen altijd verstandig om niet alleen naar de laagste prijs te kijken. Een auto kan best heel goedkoop worden aangeboden, maar de combinatie van auto en verzekering is misschien heel erg duur. Vergelijk bij auto’s op afbetaling dus ook altijd de totale maandkosten van de regeling bij verschillende aanbieders. Uiteraard is het ook verstandig om alle andere voorwaarden van een contract te bekijken en te vergelijken. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als u een termijn niet kunt betalen?

Overige voorwaarden

Verder is het van belang, dat u goed op de hoogte bent van de overige voorwaarden van een overeenkomst om een auto op afbetaling aan te schaffen. Bent u direct volledig eigenaar of niet? Zit er een slottermijn aan de overeenkomst en hoe hoog is die? Als die bijvoorbeeld hoger is dan de restwaarde van de auto is het een voor u erg nadelige overeenkomst.