Oververzekerd en autoverzekering

Oververzekerd en autoverzekering

Volgens vele onderzoeken blijkt het dat veel Nederlanderds oververzekerd zijn met de auto en daarom dus ook teveel premie betalen voor hun autoverzekering. Zij hebben dan ook in principe een verkeerde dekking voor hun auto.

Advies dekking

Het advies is om voor nieuwe auto’s tot vier jaar oud te verzekeren met een volledig casco autoverzekering. Tussen de vier en acht jaar is het advies een beperkt casco autoverzekering en ouder dan 8 jaar de verplichte WA autoverzekering.

Het is zonde om een oudere auto met een lage dagwaarde te verzekeren met een volledig casco autoverzekering, in principe bent u hierdoor oververzekerd. Op het moment dat uw auto total loss wordt verklaard ontvangt u de dagwaarde van uw auto bij een volledig casco autoverzekering, hiervoor betaald u dan ook een hogere premie. Echter heeft een oude auto doorgaans geen hoge dagwaarde en ontvangt u bij totaalschade maar een klein bedrag, maar u betaald wel de hoge premie. Een WA dekking of een beperkt casco dekking zou voor deze auto’s geschikter zijn gezien hiervoor een lagere premie betaald dient te worden. Simpel gezegd is de dekking voor de autoverzekering veel te hoog voor wat daadwerkelijk nodig is en wordt hierdoor ook meer premie betaald dan daadwerkelijk nodig.

Persoonlijke keuze

De dekking voor de autoverzekering blijft een persoonlijke keuze ondanks de richtlijnen. Bovendien gelden deze richtlijnen als gemiddelde, uiteraard kan het verstandiger zijn om een duurdere auto nog wel wat uitgebreider te verzekeren. U kunt in de ANWB koerslijst kosteloos opvragen wat de dagwaarde van uw auto is, hierdoor kunt u wellicht beter bepalen wat de geschikte dekking voor uw autoverzekering is. Zorg dat u niet oververzekerd bent en daardoor teveel premie betaald.