Ontzegging rijbevoegdheid en autoverzekering

Ontzegging rijbevoegdheid en autoverzekering

Indien u behoorlijke verkeersovertredingen maakt kan het voorkomen dat u een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt, dit houdt simpelweg in dat de politie uw rijbewijs inneemt. De officier van justitie zal vervolgens bepalen voor hoe lang u een rijontzegging krijgt. Een ontzegging van de rijbevoegdheid kunt u onder andere oplopen door een hoger alcoholpercentage dan toegestaan of wanneer er meer dan 50km te hard wordt gereden. Tijdens de rijontzegging mag u niet meer autorijden, echter staan de meeste consumenten er niet bij stil dat een rijontzegging gevolgen heeft voor de autoverzekering.

Melden bij de autoverzekeraar

Op het moment dat uw rijbewijs ingevorderd is bent u verplicht dit te melden aan de autoverzekeraar, ook wanneer u uw rijbewijs weer snel terugkrijgt. Er is een eis van meldingsplicht en dit is te controleren bij de Stichting Centraal Informatie Systeem, zij slaan van allerlei gegevens op waaronder ook elk ingehouden rijbewijs.

Autoverzekeraars kunnen deze gegevens inzien en wanneer zij zien dat dit niet gemeld is spreken we over verzekeringsfraude. Bovendien kunnen zij ook een geclaimde schade ongedaan maken, bijvoorbeeld wanneer u geen melding heeft gedaan maar uw verzekeraar wel een schade uitkering heeft gedaan. Zij kunnen dit dan vervolgens ongedaan maken waardoor u alsnog zelf de schade moet bekostigen.

Gevolgen voor autoverzekering

Een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft gevolgen voor de autoverzekering. Uw huidige autoverzekeraar kan besluiten u niet meer langer te willen verzekeren, bovendien is het vinden van een nieuwe autoverzekeraar in deze situatie ook geen makkelijke opgave. De meeste verzekeraar accepteren namelijk geen nieuwe klanten waarvan in de laatste 5 jaren het rijbewijs is ingetrokken. Zij denken namelijk dat het risico bij deze personen behoorlijk veel hoger is.