Ongevallen inzittenden of schadeverzekering inzittenden

Ongevallen inzittenden of schadeverzekering inzittenden

De meeste verzekeraars bieden u de optie om een ongevallen inzittenden of schadeverzekering inzittenden bij uw autoverzekering af te sluiten. Echter zijn dit twee hele verschillende dingen en daarbij ook de dekking hiervan. Soms wordt de schade niet altijd gedekt door de WA-verzekering, bijvoorbeeld als de bestuurder niet aansprakelijk is. Als aanvulling hiervoor is het mogelijk een inzittendenverzekering af te sluiten, dit dekt de immateriële schade aan de bestuurders en/of passagiers.

Dit zijn doorgaans die kosten die komen kijken bij overlijden en/of invaliditeit. Meestal verschilt het per verzekeraar hoeveel zitplaatsen gedekt zijn, raadpleeg hiervoor goed de polisvoorwaarden.

Ongevallen inzittenden verzekering

Een ongevallen inzittenden verzekering keert eenmalig een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit. De hoogte van dit bedrag is vooraf vastgesteld, ongeacht wat de werkelijke geleden schade is. Doorgaans is dit tussen €10.000,- en €20.000,- bij overlijden en bij invaliditeit tussen de €20.000,- en €50.000,-.Ook vind de uitkering van de schade altijd plaats ongeacht wie er schuldig aan het ongeval is.

Schadeverzekering inzittenden

Een schadeverzekering inzittenden keer niet een vooraf afgesproken bedrag uit, maar de werkelijke geleden schade van de verzekerden, tot een maximaal bedrag. Naast letselschade is ook zaakschade gedekt meestal tot €1.000.000,-. Bij zaakschade kunt u denken aan zaken die met het voertuig worden vervoerd.

Keuze

Indien u een autoverzekering afsluit kunt u beide opties er optioneel bij kiezen. Echter is het niet zinvol beide opties te kiezen. U kunt zelf een keuze maken op basis van hoe goed u verzekerd wilt zijn en welke premie u hiervoor moet betalen. Het grootste verschil is dat de schadeverzekeringen inzittenden de meest uitgebreide optie is, maar daardoor ook de duurste optie.

Wel krijgt u hierdoor de werkelijke geleden schade en zaakschade in tegenstelling tot de ongevallen inzittenden verzekering waarbij u enkel letselschade tot een vast bedrag vergoedt wordt. Houd er rekening mee dat letselschade tot honderden duizenden euro’s kan oplopen, zeker bij blijvende invaliditeit.