No-claim korting

No-claim korting

Autoverzekeraars gebruiken voor het bepalen van de premie een aantal factoren, de no-claim korting is hier ook een onderdeel van. Aan de hand van de no-claim korting is het mogelijk een korting op de premie te krijgen, die kan oplopen tot 80 procent.

Bonus malus regeling

De meeste verzekeraars maken gebruik van een bonus malus regeling, oftewel de bekende ladder. Elk jaar dat u geen schade maakt stijgt u een trede op de ladder. Helaas bij een schade waar u schuldig aan bent daalt u een aantal treden.

Bij elke trede op de ladder hoort een no-claim korting. Hoe hoger de positie op de ladder, hoe hoger de korting. Bij veel schadevrije jaren is het dus mogelijk een hoge korting op te bouwen, terwijl een beginnende rijder hier nog geen gebruik van kan maken. Een beginnende rijder zal schadevrije jaren moet opbouwen om te kunnen profiteren van de no-claim korting.

Schade veroorzaakt

Indien u schuldig bent aan een schade worden uw schadevrije jaren direct minder en hierdoor heeft dat ook invloed op uw opgebouwde no-claim korting. Voor een beginnende rijder houdt dit zelfs in dat hij of zij een negatief aantal schadevrije jaren heeft. Dit alles heeft als gevolg dat u de komende jaren meer premie zult gaan moeten betalen.

Hierdoor is het vaak verstandig kleine schades uit de eigen portemonnee te betalen, in plaats van dit te claimen bij de verzekeraar. Op deze manier behoudt u uw opgebouwde schadevrije jaren en hierdoor ook de opgebouwde korting.

No-claim beschermer

Sommige verzekeraars geven u de mogelijkheid een no-claim beschermer af te sluiten, dit is een aanvullende verzekering op de autoverzekering. Hierdoor mag u één schade per jaar claimen zonder dat dit ten koste gaat van uw opgebouwde no-claim korting. Houd er echter wel rekening mee dat dit totaal los staat van uw schadevrije jaren. Bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar wordt er gekeken naar het aantal schadevrije jaren en niet naar uw no-claim korting.