Nieuwwaarde regeling

Nieuwwaarde regeling

Indien u een nieuwe auto heeft aangeschaft en een autoverzekering wilt afsluiten, dan is de nieuwwaarde regeling een belangrijke factor voor uw vergelijking. Bij totaalverlies wordt dan namelijk de nieuwwaarde door de verzekeraar uitgekeerd, hierdoor bent u zeker dat u dezelfde auto opnieuw terug kunt kopen. De regeling is echt alleen van toepassing op nieuwe auto’s, niet op tweedehandse auto’s. Overigens geldt er af en toe een uitzondering waarbij verzekeraars een ‘tweede nieuwwaarde regeling’ aanbieden.

Soorten nieuwwaarde regelingen

Elke verzekeraar hanteert een andere soort nieuwwaarde regeling en sommige hanteren geen. De duur speelt hierbij een belangrijke onderdeel, doorgaans is dit één jaar, maar sommige verzekeraars hanteren standaard drie jaar.

Soms is dit drie jaar, waarbij het eerste jaar volledig uitgekeerd wordt en daarna een afschrijvingspercentage gehanteerd wordt. Ook is het in bepaalde gevallen mogelijk te verlengen. Echter dient u wel op te letten wat de verzekeraar precies uitkeert, hierbij kunnen bepaalde uitzonderingen gelden. Sommige verzekeraar keren alleen uit bij total loss en niet bij diefstal.

Daarnaast is het mogelijk dat uw auto duurder wordt als wat u destijds betaald heeft, het is dan fijn dat u de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd krijgt en niet alleen wat u voor de auto betaald heeft. Om alles precies uit te zoeken kunt u de polisvoorwaarden raadplegen.

Autoverzekeringen vergelijken

Bij het afsluiten van een autoverzekering is doorgaans de premie van doorslaggevende factor. Echter zijn er ook belangrijke punten als onder andere de nieuwwaarde regeling waar u op kunt letten. Een langere duur betekent niet per definitie een duurdere premie. U kunt voor uzelf bepalen wat u belangrijker vindt, een totale uitkering of misschien een iets voordeligere premie. Naast de nieuwwaarde regeling zijn er andere factoren als bijvoorbeeld het eigen risico waarop u een vergelijking kunt maken.