Nieuwe regels schadevrije jaren

Nieuwe regels schadevrije jaren

In het geval van een schade die door eigen schuld is veroorzaakt daalt het aantal schadevrije jaren. Het was lange tijd onduidelijk hoeveel schadevrije jaren u verliest in zo’n geval. Vanaf 2016 is er een stuk meer duidelijkheid gelukkig. Verzekeraars hebben afgesproken dat er één lijn getrokken wordt, deze is geldig bij alle verzekeraars. Het maakt dus niet uit waar u verzekerd bent, overal is de daling in het aantal schadevrije jaren hetzelfde. Kortom, meer duidelijkheid en een eerlijker beleid!

Het nieuwe systeem

Het nieuwe systeem werkt vrij eenvoudig. Voor elk jaar dat u geen schadegeval heeft gemeld krijgt u één extra schadevrij jaar. Telkens als u een schade veroorzaakt raakt u 5 schadevrije jaren kwijt. Heeft u meer dan 15 schadevrije jaren opgebouwd? In dat geval wordt u bij een schadegeval teruggezet naar 10 schadevrije jaren. Stel dat u 40 schadevrije jaren heeft opgebouwd en u heeft een schadegeval veroorzaakt, dan gaat u dus terug naar 10 schadevrije jaren. Dit is vanaf 2016 bij elke verzekeraar het geval. Bij weinig schadevrije jaren (2 of 3) kunt u op een negatief aantal schadevrije jaren komen als u een schade heeft doorgegeven. Ook hierover is een afspraak gemaakt tussen de verschillende verzekeraars. Meer dan -5 schadevrije jaren is namelijk niet mogelijk, dat is het minimum.

Schades zonder terugval

Er zijn schades waarbij geen sprake is van een terugval in schadevrije jaren. U kunt hierbij denken aan onder andere brandschades, stormschades, ruitschades, inbraakschades of schades die zijn ontstaan door een aanrijding met een wild dier. Daarnaast zijn er nog een aantal andere schades die niet van invloed zijn op het aantal schadevrije jaren. Welke dit zijn kunt u opvragen bij uw autoverzekeraar. Daarnaast kunt u ook contact opnemen met uw verzekeraar als u wilt weten wat het opgebouwde aantal op dit moment is.