Nieuwe regels schadevrije jaren zitten vooral jongeren in de weg

Nieuwe regels schadevrije jaren zitten vooral jongeren in de weg

De nieuwe regels voor schadevrije jaren lijken jongeren niet bepaald in de kaart te spelen. Sterker nog, het lijkt erop dat zij de dupe worden van de wens van de verzekeraars tot meer uniformiteit en duidelijkheid.

Jonge bestuurder is de dupe

Jonge automobilisten hebben net als sommige anderen relatief weinig schadevrije jaren. Zij zijn de dupe van de huidige veranderingen. Ze betalen ook nu al meer premie nadat ze een schade claimen. De terugval in schadevrije jaren is vooral voor hen behoorlijk groot, waardoor de premie nog harder zal oplopen dan nu al het geval is. Nu vallen jongeren met 0 schadevrije jaren na een eerste claim zo’n 3 – 4 jaren terug. Door het nieuwe beleid wordt dat standaard 5 schadevrije jaren. De nieuwe regels voor schadevrije jaren zorgen er wat dat betreft voor dat jongeren automatisch op -5 schadevrije jaren uitkomen. Het zal dan niet meevallen een andere verzekeraar te vinden, zonder daarvoor een torenhoge premie te betalen.

Beleid bij negatieve schadevrije jaren

Bovendien is het nog niet goed duidelijk hoe verzekeraars om zullen gaan met een groot aantal negatieve schadevrije jaren. De nieuwe regels voor schadevrije jaren lijken het jongeren moeilijker te gaan maken om van verzekeraar te wisselen, al willen zij daar voorlopig nog geen uitspraken over doen.
Het lijkt er wat dat betreft op dat de eerste jaren van de autoverzekering een grotere gok zullen worden. Jongeren die vrij blijven van schade kunnen voordeel opbouwen, zij die wel een schade rijden zullen flink op de blaren moeten zitten en betalen een hoge prijs op basis van de nieuwe regels voor schadevrije jaren.