Nieuwe auto en autoverzekering

Nieuwe auto en autoverzekering

Uw nieuwe auto kunt u bij uw huidige autoverzekeraar onderbrengen, echter bent u in vele gevallen voordeliger uit te kiezen voor een autoverzekering bij een nieuwe verzekeraar. Een nieuwe auto verschilt in cataloguswaarde, maar ook bijvoorbeeld in het gewicht. Afhankelijk van hoe sterk de verzekeraar deze factoren laat wegen wordt een premie betaald.

De kans is groot dat een nieuwe auto daardoor voordeliger bij een andere verzekeraar ondergebracht kan worden. Daarnaast zijn er ook een aantal voorwaarden als een gelijkwaardige autoregeling of nieuwwaarde regeling de autoverzekering extra aantrekkelijk maken.

Gelijkwaardige autoregeling

Gaat u een nieuwe auto kopen en gaat het om een tweedehands auto? Dan is het verstandig op te letten of de verzekeraar een gelijkwaardige autoregeling in de autoverzekering opgenomen heeft. Met deze regeling heeft u voor een bepaalde periode recht op een gelijkwaardig voertuig bij totaalschade. Wordt uw auto dus gestolen of maakt u een ongeluk en is de auto total loss, dan krijgt u het bedrag wat u voor de auto betaald heeft terug van de verzekeraar. Hierdoor bent u in staat een voertuig van gelijke waarde terug te kopen.

Nieuwwaarde regeling

De nieuwwaarde regeling is van kracht op auto eigenaren die een gloednieuwe auto aanschaffen en hierbij de eerste eigenaar zijn. De nieuwwaarde regeling zorgt ervoor dat bij totaalschade de nieuwwaarde uitgekeerd krijgt. Hierdoor bent u altijd in staat hetzelfde voertuig opnieuw te kunnen aanschaffen, zonder dat u hier zelf extra voor moet bijbetalen.

Verzekeraars zijn vrij om te bepalen of ze een nieuwwaarde regeling in hun autoverzekering opnemen en voor hoelang deze geldig is. Hierdoor varieert dit ook van 0 tot 3 jaar. Bij een nieuwe auto is het dan ook verstandig op te letten of de verzekeraar een nieuwwaarde regeling hanteert en het liefst een zo lang mogelijke.