Nieuw bonus/malus systeem 2016

Nieuw bonus/malus systeem 2016

In 2016 veranderen er een aantal zaken op het gebied van het bonus/malus systeem dat betrekking heeft op uw autoverzekering. Allereerst wordt vanaf nu duidelijk vermeld wat uw huidige bonus-malustrede is op dit moment. Deze informatie vindt u zowel terug in de polis als in de nota. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er sprake is van een schadegeval. Als deze door uw toedoen is ontstaan wordt de korting die u krijgt op de premie gewijzigd. Er volgt een daling waardoor u meer gaat betalen. Er is echter wel een uitzondering. Als u een zogenaamde no claimbeschermer heeft dan hoeft u niet bang te zijn voor een daling van de korting, desondanks vindt er evengoed een verlaging van het aantal schadevrije jaren plaats.

Dalingspercentage van de korting

Als u onlangs een schade heeft gemaakt wilt u waarschijnlijk weten met hoeveel procent het kortingspercentage gaat dalen en wat dit concreet betekent voor de premie die u na de schade moet betalen. De daling is bij elke verzekeraar anders. Daarnaast is het ook van belang om te bekijken of dit uw eerste schade is dit jaar of dat u al één of twee andere schades heeft veroorzaakt. Door het nieuwe bonus/malus systeem is het duidelijk wat er gebeurd na een schade. Voorheen waren er verschillen per verzekeraar, waardoor het lastig was om precies te bepalen wat er gebeurde. Dit is gelijk getrokken, het dalingspercentage is ten alle tijden 5 schadevrije jaren.

Is een no claimbeschermer nuttig?

Als u geen zin hebt in een forse premieverhoging na een schadegeval kan het nuttig zijn om te kiezen voor een zogenaamde no claimbeschermer. Deze zorgt ervoor dat de terugval in korting minder groot is. Er is echter één nadeel als u kiest voor een no claimbeschermer, u gaat namelijk meer premie betalen. Hoeveel u per maand meer kwijt bent is afhankelijk van het type verzekering en de verzekeraar. Informeer bij uw autoverzekeraar naar de mogelijkheden op dit gebied. Daarnaast is er in feite nog een nadeel en dat is dat u wel omlaag gaat in uw schadevrije jaren. Zolang u bij de huidige verzekeraar klant blijft is dit geen probleem, de korting blijft immers in stand. Maar wilt u overstappen dan kijkt de nieuwe verzekeraar niet naar de korting die u momenteel ontvangt, maar naar het aantal schadevrije jaren dat op dit moment van toepassing is.