Negatieve schadevrije jaren en autoverzekering

Negatieve schadevrije jaren en autoverzekering

Het is mogelijk dat u een negatief aantal schadevrije jaren opbouwt bij uw autoverzekering. Het probleem hiervan is dat u een behoorlijke toeslag op de premie zult krijgen, maar ook dat de verzekeraar de polis op kan zeggen. Bovendien is het vinden van een nieuwe verzekeraar in deze situatie een lastige opgave. Er zijn in onze vergelijker een aantal verzekeraars die negatieve schadevrije jaren accepteren. Maak hiervoor een vergelijking met de knop hieronder. Mocht u geen vergelijking willen maken kunt u in het overzicht ABN Amro, OHRA en Centraal Beheer aanklikken. Dit zijn de verzekeraars die u eventueel willen accepteren met schadevrije jaren.

Begin met vergelijken ▸

Uitleg schadevrije jaren

Een beginnende autorijder begint met 0 schadevrije jaren. Elk jaar dat deze autorijder geen schades claimt stijgt hij of zij met 1 schadevrij jaar. Bovendien ontvangt u na elk schadevrij jaar een hoger kortingspercentage. Wanneer u wel een schade gaat claimen daalt uw aantal schadevrije jaren en dit gaat meestal gepaard met meerdere jaren, meestal tussen de 4 en 6 jaren. Een beginnende autorijder kan dan ook een negatief aantal behalen, hetzelfde geldt voor personen die binnen een aantal jaar meerdere schades claimen.

Gevolgen negatief aantal schadevrije jaren

Een negatief aantal schadevrije jaren heeft gevolgen voor de autoverzekering. U krijgt namelijk geen no-claim korting, maar een no-claim toeslag, ook wel de malussituatie genoemd. Doorgaans betekend dit dan ook een verdubbeling van de premie. Dit komt voornamelijk doordat de meeste verzekeraars beginnen met een no-claim korting van bijvoorbeeld 50 procent. Een negatief aantal is een toeslag, dat betekend dat u deze toeslag betaald, maar ook de 50 procent korting die u kreeg. In dit geval dan ook een ruime verdubbeling.

Verzekeraars hebben altijd een maximaal aantal negatieve schadevrij jaren, indien u daar buiten valt kan het voorkomen dat de verzekeraar uw polis stopzet. Ook overstappen of een nieuwe verzekeraar vinden blijkt erg lastig, de meeste verzekeraars accepteren deze nieuwe klanten niet. In dit geval is het verstandig contact op te nemen met meerdere verzekeraars om naar uw situatie te kijken. Hoe dan ook dient u rekening te houden met een behoorlijk hoge premie.