Is in Nederland de autoverzekering verplicht?

Is in Nederland de autoverzekering verplicht?

Ja, de autoverzekering is in Nederland verlicht. Tenminste, de WA autoverzekering. De Beperkt Casco en Allrisk dekking zijn niet verplicht, het is optioneel om die af te sluiten voor de eigen auto.

Heeft de auto geen geldige autoverzekering en gaat u er toch de weg mee op? Dan bent u in overtreding. De RDW kan u een boete opleggen van maximaal €380, zelfs wanneer er verder geen sprake is van een gevaarlijke situatie. Dat heeft te maken met het risico dat u vormt voor anderen. Door onverzekerd rond te rijden neemt u enorme financiële risico’s. De kosten voor letsel bij anderen kunnen gemakkelijk tot in de honderduizenden of miljoenen euro’s lopen.

WA autoverzekering is verplicht

We hebben in Nederland daarom afgesproken dat de WA autoverzekering verplicht is. We zorgen er daarmee voor dat slachtoffers van een ongeval er in ieder geval op kunnen rekenen dat de andere partij netjes gedekt is. Dit maakt het mogelijk om de kosten voor eventueel letsel of materiële schade te laten vergoeden, zonder dat dit uit de zak van de bestuurder zelf hoeft te komen. In plaats daarvan kunnen we daarvoor de verzekeraar inschakelen.

Beperkt Casco en Allrisk niet verplicht

De meer uitgebreide Beperkt Casco autoverzekering en All Risk autoverzekering zijn aan de andere kant niet verplicht. Deze verzekeringen gaan verder dan de dekking voor alleen de wettelijke aansprakelijkheid (WA). In plaats daarvan is er ook sprake van dekking voor schade aan de eigen auto. Het is vooral bij nieuwere auto’s interessant om af te wegen of deze verzekeringen wellicht een goede keuze vormen. Wil je netjes voldoen aan de verplichting om een autoverzekering af te sluiten? Dan is de WA autoverzekering voldoende, het is daarmee toegestaan om in Nederland de weg op te gaan.