Meldcode voor de autoverzekering opgeven

Meldcode voor de autoverzekering opgeven

Tot 1 januari 2014 stond de meldcode op het kentekenbewijs. Het is een code van 4 cijfers die van belang is om een autoverzekering af te sluiten. Het is zonder die code al wel mogelijk om een offerte aan te vragen, u kunt de verzekering pas afsluiten wanneer u in het bezit bent van de meldcode. Ga daar dus ook voorzichtig mee om, de meldcode dient niet in handen te komen van anderen.

Sinds 1 januari 2014 is er sprake van een nieuw kentekenbewijs. Het gaat om een exemplaar in de vorm van een pasje, waar de meldcode niet meer op staat.

Meldcode opvragen bij RDW

Heeft u een nieuw kentekenbewijs en wilt u de meldcode van uw auto weten? U kunt die opvragen bij de vorige eigenaar, kijken naar het chassisnummer onder de motorkap (laatste 4 cijfers) of dit online aanvragen bij de RDW. Houd er rekening mee dat u daar uw DigID inloggegevens bij nodig heeft. Die kunt u online gebruiken om aan te tonen dat u de rechtmatige eigenaar bent. Vervolgens kunt u de meldcode aanvragen en heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om een autoverzekering af te sluiten. Bij het wisselen van verzekeraar kunt u uiteraard ook naar de eerdere aanvraag voor uw vorige polis kijken.

Meldcode op het oude kentekenbewijs

Is er nog sprake van een oud kentekenbewijs, gaat het nog niet om het nieuwe pasje? Dan is het gemakkelijker om de meldcode te vinden, deze staat immers op het kentekenbewijs op de delen 1b en deel 2. De vier cijfers kunt u doorgeven aan de verzekeraar of de direct writer, zodat het mogelijk is om de verzekering af te sluiten. Zonder die meldcode kunt u wel alvast berekenen wat de polis zou kosten, maar om die vervolgens definitief te maken heeft u de vier cijfers nodig.