Medicatie en de autoverzekering

Medicatie en de autoverzekering

Medicatie en de autoverzekering gaan niet altijd goed samen. Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. In sommige gevallen is het zelfs niet alleen onverstandig om te gaan rijden, het is dan bovendien niet toegestaan. Er is sprake van een gele waarschuwingssticker of een rood exemplaar, afhankelijk van de mate van invloed op de rijvaardigheid. In de meeste gevallen zal het lastig zijn om alert te reageren of kan het gedrag onvoorspelbaar worden. Dat zijn factoren die de deelname aan het verkeer gevaarlijk kunnen maken, waardoor het onverstandig of zelfs verboden is om met de auto te gaan rijden. In die laatste gevallen is er geen sprake van dekking door de autoverzekering.

Sticker op de medicijnen

Medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden hebben een gele of een rode sticker. Bij een gele sticker is het onverstandig om te gaan rijden. Het gaat dan bijvoorbeeld om kalmeringsmiddelen, antidepressiva, oogdruppels en medicijnen voor een hoge bloeddruk. Het is wel toegestaan om te gaan rijden en de autoverzekering is dus ook gewoon van kracht. Het is aan uzelf om te beoordelen of het veilig is om te gaan rijden. Dat is bij een rode sticker niet het geval. Het is dan niet toegestaan om te gaan rijden. Bovendien dient u er in alle gevallen rekening mee te houden dat de rijvaardigheid beïnvloed kan worden.

Beoordeling door het CBR

Indien u meer structureel medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden is het mogelijk om via het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een test aan te vragen. U zal een aantal vragen moeten invullen over uw gezondheid, aan de hand waarvan het CBR vaststelt of u veilig de weg op kunt. In sommige gevallen zal er ook een rijtest volgen, om dit in de praktijk goed vast te kunnen stellen.