Lichamelijke beperkingen en de autoverzekering

Lichamelijke beperkingen en de autoverzekering

Heeft u een lichamelijke beperking die de rijvaardigheid beïnvloedt? Het is van belang om een Verklaring van geschiktheid aan te vragen. U kunt die krijgen op basis van de Eigen Verklaring bij het CBR. Indien u die verklaring heeft kunt u ondanks de lichamelijke beperking gewoon een autoverzekering afsluiten. Het is uiteraard van belang om aan te geven dat u de beperking heeft, al kunt u er vervolgens bij aangeven dat u daar de Eigen Verklaring van het CBR bij heeft.

Eigen Verklaring voor lichamelijke beperkingen

De Eigen Verklaring heeft betrekking op verschillende elementen van de gezondheid. De verklaring kunt u aanvragen bij het CBR en kost eenmalig €32,80. Het CBR heeft maximaal 4 maanden de tijd om te beoordelen of u veilig auto kunt rijden en of u de verklaring kunt geven.

Zodra u de Eigen Verklaring heeft aangevraagd en ingediend hoort u binnen 4 weken of de verklaring direct kan worden afgegeven, of er aanvullende informatie nodig is of dat u een afspraak dient te maken bij een medisch specialist. In de twee laatste gevallen zal het langer duren om de Eigen Verklaring te kunnen krijgen en is er mogelijk zelfs een rijtest benodigd. Dit kan in totaal zo’n 4 maanden duren, waardoor het van belang is om er tijdig mee te beginnen.

Aantekening op het rijbewijs

Het is ondanks de lichamelijke beperkingen toch goed mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat er een aantekening op het rijbewijs zal worden gemaakt. De aantekeningen kunnen bijvoorbeeld aangeven dat u alleen met een bril mag rijden of dat u een arm- of beenprothese dient te gebruiken. Daarnaast is het mogelijk dat er wijzigingen aan de auto moeten zijn aangebracht, zoals een dodehoekspiegel of een groter rempedaal. In dat geval kunt u ondanks de lichamelijke beperkingen toch een autoverzekering afsluiten.