Leaseverklaring en schadevrije jaren autoverzekering

Leaseverklaring en schadevrije jaren autoverzekering

De leaseverklaring geeft aan hoeveel schadevrije jaren u in de leaseauto heeft opgebouwd. Zolang u een leaseauto rijdt staat die auto juridisch gezien niet op uw naam, waardoor het niet mogelijk is om daarmee de reguliere schadevrije jaren op te bouwen. Zou u na 5 jaar schadevrij in een leaseauto een eigen auto kopen? Dan zou u dus op 0 schadevrije jaren staan.
Om daar iets aan te doen hebben de leasemaatschappijen en de verzekeraars de leaseverklaring ontworpen. Dit is een document dat aangeeft hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd in de leaseauto, zodat u kunt rekenen op de no-claimkorting die u verdient.

Leaseverklaring van de leasemaatschappij

De leaseverklaring kunt u gewoon gratis aanvragen bij de leasemaatschappij. Zodra u niet langer gebruik kunt maken van een leaseauto kunt u dit aanvragen. Vervolgens kunt u de verklaring overleggen aan de verzekeraar om aan te tonen dat u bijvoorbeeld al 5 schadevrije jaren heeft opgebouwd.

Houd er rekening mee dat een leasemaatschappij ook alle kleine schades over het algemeen claimt op de autoverzekering. Dat betekent in sommige gevallen dat er sprake is van nauwelijks schadevrije jaren, terwijl u de kosten daarvoor nooit voorbij heeft zien komen. Het is daarom de moeite waard om af en toe aan de leasemaatschappij te vragen hoe uw leaseverklaring er op dat moment uit ziet.

Schadevrije jaren in RoyData

Zodra u zelf een auto koopt en aan de hand van de leaseverklaring het aantal schadevrije jaren claimt wordt dit opgenomen in het RoyData systeem. Dit is het systeem dat de verzekeraars onderling gebruiken om bij te houden hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Stapt u vervolgens over naar een nieuwe verzekeraar? Dan is het niet langer nodig om een royementsverklaring te vragen. In plaats daarvan is het voldoende om over te stappen en zelf aan te geven hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd.