Leaseauto verzekeren

Leaseauto verzekeren

Bent u van plan een leaseauto aan te schaffen of heeft u al een leaseauto en bent u benieuwd hoe dit met de autoverzekering gaat? Dit is afhankelijk van uw leasecontract hoe dit precies geregeld wordt, maar ook zijn er verschillen met het opbouwen van schadevrije jaren.

Leasecontracten

Er zijn twee verschillende soorten leasecontracten, een operational lease en een financial lease. De eerste is de meest gebruikelijke en hierbij is de auto eigendom van de leasemaatschappij. Doordat zij de eigenaar zijn regelen zij ook uw autoverzekering, hier heeft u zelf geen omkijken meer naar. Het nadeel hiervan is dat u zelf niet mag kiezen waar de autoverzekering ondergebracht wordt en daardoor heeft u ook geen invloed op de voorwaarden.

Bij financial lease bent u als het ware een tijdelijke huurder van het voertuig. Tijdens het leasecontract huurt u het voertuig, maar aan het einde van dit contract zal u de eigenaar over de auto worden. Bij dit type contract zult u ook zelf de autoverzekering moeten regelen. Hierdoor heeft u wel invloed op de keuze voor de autoverzekering en daardoor ook op de voorwaarden. In dit geval is het verstandig de verschillende autoverzekeringen te vergelijken voor de beste voorwaarden en bovendien de beste premie.

Begin met vergelijken ▸

Schadevrije jaren

Bij een autoverzekering bouwt u schadevrije jaren op, hierdoor kunt u korting op de premie krijgen. Bij financial lease gaat dit automatisch gezien de autoverzekering gewoon op uw naam staat. Daarentegen staat bij operational lease de autoverzekering op naam van de eigenaar, in dit geval de leasemaatschappij. Hierdoor gaat het opbouwen van schadevrije jaren ook anders. Indien u een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten kunt u de leasemaatschappij om een leaseverklaring vragen, hierin staat de periode dat u de auto geleased heeft, maar ook of u schades heeft gereden. Uw nieuwe verzekeraar kan dan naar deze verklaring kijken om te bepalen of en op hoeveel no-claim korting u recht heeft. Let op dat een leaseverklaring maar één jaar geldig is.