Kras auto door onbekende dader: wat te doen?

Kras auto door onbekende dader: wat te doen?

Zit er een kras op de auto en is de dader onbekend? Dan hangt het van uw autoverzekering af wat u het beste kunt doen. In sommige gevallen kunt u de verzekeraar of rechtsbijstand inschakelen, in andere gevallen kunt u eventueel gebruik maken van het Waarborgfonds Motorverkeer. In enkele gevallen zal u de kosten van de kras zelf moeten betalen, vooral wanneer er naast geen spoor van de dader ook geen getuigen bekend zijn.

Type autoverzekering bepalend voor actie

Het type autoverzekering bepaalt allereerst welke actie u kunt ondernemen. Indien u een allrisk autoverzekering heeft is het van belang om contact op te nemen met uw verzekeraar. De schade wordt dan gewoon vergoed, waardoor u die zelf niet hoeft te betalen. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Dan is het verstandig om daarmee contact op te nemen. Zij kunnen u vertellen wat er moet gebeuren om de schade eventueel te kunnen verhalen.

Heeft u een beperkt casco autoverzekering of een WA autoverzekering? Dan wordt de schade vanuit de polis helaas niet gedekt. U kunt contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer om de schade door de kras mogelijk toch te laten vergoeden. Om hiervoor in aanmerking te komen dient u wel aan een paar voorwaarden te voldoen.

Voorwaarden voor een vergoeding

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van een kras door een onbekende dader vanuit het waarborgfonds is het van belang dat u aan de strikte voorwaarden voldoet. U heeft bijvoorbeeld moeite moeten doen om de dader te achterhalen en de schade moet veroorzaakt zijn door een ander motorvoertuig. Bovendien dient u aangifte te doen bij de politie en moeten er buiten uzelf twee getuigen beschikbaar zijn. Op de website SchadezonderDader kunt u nagaan welke voorwaarden er gelden en of u daar op basis van de kras(sen) op uw auto aan voldoet.