Kosten van klein schadeherstel claimen of zelf betalen?

Kosten van klein schadeherstel claimen of zelf betalen?

Bij autoschade lijkt de meest logische actie om de kosten te verhalen op uw verzekeraar. Toch kan het voor uw premie gunstig zijn om in sommige gevallen de kleine herstelwerkzaamheden uit eigen zak te betalen. Hoe minder schade u bij de verzekeringsmaatschappij claimt, des te gunstiger komt u uit op de bonus/ malus ladder. Deze rekentool gebruiken verzekeraars om te bepalen hoeveel toeslag of juist hoeveel korting u krijgt op de premie van uw autoverzekering.

Bonus of malus?

Verzekeraars bieden korting aan wanneer er schadevrij wordt gereden. U kunt hiermee schadevrije jaren opbouwen. Verzekeringsmaatschappijen noemen dit ook wel no-claim korting, waarbij de kortingen flink op kunnen lopen. Deze kortingen op uw premie zijn dusdanig hoog, dat ze de kosten van kleine reparaties gemakkelijk dekken. Wanneer u schade claimt, wordt dit malus genoemd.

Hoe meer schadeclaims u indient bij uw verzekeraar, des te lager u op de bonus / malus ladder terecht komt. Uw premie wordt na een herberekening hoger als u een schade claimt, doordat u lager uitkomt op de ladder.

Korting of toeslag?

Iedere verzekeringsmaatschappij werkt op een andere manier met het bonussysteem. Bij de ene maatschappij verdien je sneller korting dan bij de ander. Het is dus goed om na te gaan hoeveel korting elk schadevrij jaar u kan opleveren. In veel gevallen zijn de kortingen veel hoger, dan de kosten van kleine reparaties, waardoor je deze kosten snel gedekt hebt als u ze zelf betaald. Daar tegenover staat natuurlijk dat wanneer u een grote schadeclaim indient u daalt op de bonus/ malus ladder, maar wel de kosten van uw reeds betaalde premie er uit weet te halen. Daar komt bij dat sommige kosten simpelweg te hoog zijn om uit eigen zak te betalen. Daar heeft u immers een autoverzekering voor afgesloten.